Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) va organiza la inceputul anului viitor o misiune economica in Ucraina, pentru a impulsiona schimburile economice dintre cele doua tari.

In vederea pregatirii acestei misiuni economice, presedintele CCIB a solicitat sprijinul Ambasadei Ucrainei. Pentru a obtine rezultate optime ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Z. Kulyk a sugerat partii romane sa aiba in vedere, pentru misiunea economica, pe langa Kiev, Odesa si Cernauti si zona de est a Ucrainei, care prezinta un potential economic ridicat.

„Volumul schimburilor economice dintre cele doua tari trebuie sa creasca“ au afirmat, in cursul unei intrevederi avute recent la sediul CCIB, atat presedintele Camerei, Sorin Dimitriu, cat si ambasadorul Ucrainei, Markiyan Z. Kulyk.

Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Ucraina este al doilea partener al Romaniei la export, dintre tarile extra-UE. Volumul schimburilor comerciale cu aceasta tara a depasit in primele sase luni ale anului 2008, un miliard de dolari si potrivit lui Kulyk, pana la sfarsitul anului vor trece de doua miliarde $.

0-18771-capital0001intalnireccibucraina.jpg„Nivelul de doua miliarde de dolari este destul de scazut, avand in vedere posibilitatile tarilor nostre. Volumul schimburilor ar trebui sa fie 10 miliarde $ si aceasta cifra nu ar trebui sa fie o limita“, a afirmat ambasadorul Ucrainei.

„Strategia noii conduceri a CCIB prevede amplificarea schimburilor economice cu Ucraina“, a declarat, la randul sau, presedintele Sorin Dimitriu in cursul intrevederii, la care a participat, alaturi de ambasadorul Markiyan Z. Kulyk, si Mykhailo Gainiceru, seful Misiunii Economico – Comerciale a Ambasadei Ucrainei.

Pentru a ajunge la acest rezultat, unul dintre palierele de actiune avute in vedere este colaborarea eficienta cu organizatiile similare CCIB din Ucraina. Potrivit presedintelui Dimitriu, pentru ca misiunea economica a Camerei in Ucraina, din prima parte a anului viitor, sa fie eficienta pentru ambele parti, adica sa se finalizeze cu contracte semnate, se are in vedere organizarea la Bucuresti a unei intalniri cu presedintii camerelor din Odesa, Kiev si Cernauti pentru a se pregati in detaliu evenimentul si pentru a se operationaliza protocoalele deja semnate cu camerele din orasele amintite.

Sursa: CC