Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale (birouri, centre comerciale sau logistice) din România a scăzut de aproape şase ori în 2009, faţă de anul precedent, la 203 milioane de euro, peste 70% din sumă vizând proiecte de retail, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE).

În 2008 au fost încheiate tranzacţii totalizând 1,161 miliarde de euro.

„Activitatea de investiţii şi-a mai revenit în a doua parte a anului, când s-au înregistrat tranzacţii totalizând 147 milioane de euro, după un volum foarte redus, de 56 milioane de euro, în primele două trimestre. Chiar şi în aceste condiţii semestrul al doilea a fost închis cu un volum al tranzacţiilor cu 25% mai redus decât în perioada similară din 2008”, se arată în raportul companiei de servicii imobiliare.

Britanicii lideri în tranzacţiile locale

Prin achiziţia European Retail Park Brăila şi NH Hotel Bucharest, investitorii din Marea Britanie au condus piaţa de investiţii în 2009, reprezentând 38% din total, confirmând astfel trendul înregistrat în Europa Centrală şi de Est.

În prima jumătate a anului, investitorii au cumpărat mai ales hoteluri, iar interesul acestora s-a îndreptat spre piaţa de retail în al doilea semestru.

Astfel, au fost tranzacţionate şase hoteluri, totalizând 500 de camere, de 2, 3 şi 4 stele, dintre care câte două în Bucureşti şi Cluj-Napoca şi câte unul în Neptun şi Târgu Mureş. Tranzacţiile au totalizat 45 milioane de euro.

Bucureştiul şi-a pierdut din atractivitate

Investitorii au achiziţionat mai ales proprietăţi din afara Bucureştiului, doar 14% din tranzacţii fiind realizate cu active din Capitală, faţă de 70% în 2008.

Achiţiile de pe piaţa de retail au reprezentat 70% din total. Cea mai mare tranzacţie a fost preluarea a 65 de supermarketuri Profi, parte a grupului Louis Delhaize, de către compania Enterprise Investors, pentru 66 milioane de euro. A doua tranzacţie ca valoare a fost achiziţia de către fondul New Europe Investments a parcului de retail European Retail Park Brăila, dezvoltat de BelRom.

Pe segmentul spaţiilor de birouri a fost încheiată doar o tranzacţie, respectiv preluarea de către fondul austriac Immoeast de la Europe Future Group a 10% din proiectul Meteo Business City, dezvoltat în parteneriat. Proiectul, situat în nordul Bucureştiului, va avea 40.000 de metri pătraţi spaţii închiriabile, dar construcţia este oprită.

Immoeast a fost implicat şi în singura tranzacţie pe piaţa spaţiilor industriale din 2009. Fondul a preluat participaţia de 50% deţinută de Eyemaxx în trei proiecte industriale dezvoltate, de asemenea în parteneriat, la Timişoara, Ploieşti şi Braşov. Tranzacţia a inclus şi două terenuri la Sibiu şi Târgu Jiu.

SURSA: Mediafax