Cluj-Napoca conduce în topul tranzacţiilor imobiliare încheiate în prima jumătate a acestui an, cu transferuri de proprietăţi în valoare totală de 18 milioane de euro, fiind urmat de Bucureşti, cu tranzacţii de 14,5 milioane de euro, potrivit celui mai recent studiul al companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE).

După 3 ani consecutivi în care investitorii ţinteau sectorul de retail, în primul semestru din 2009 sectorul hotelier a preluat conducerea, cu 60% din volum.

Valoarea totală a tranzacţiiilor din perioada analizată a fost de 56 de milioane de euro, cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, de 17 ori mai mic decât volumul înregistrat în perioada similară din 2008 şi de trei ori mai mic decât cel din partea a doua a anului trecut.

Lipsa lichidităţilor forţează tranzacţiile

0-35516-investitiiorase.jpg„În Bucureşti au fost făcute investiţii la costuri mari, iar exitul ar fi în condiţii nefavorabile. Proprietarii ar vinde în pierdere. În Cluj-Napoca, dezvoltările au fost realizate de investitori autohtoni mai demult şi acum îşi permit un exit la un preţ mai mic. Scad din marja de profit, dar nu sunt în pierdere. Mulţi sunt forţaţi să vândă din lipsa lichidităţilor“, a declarat pentru capital.ro Dan Ioan Popp, preşedintele Impact, unul din principalii dezvoltatori activi la nivel local.

Potrivit lui Ioan Popp, Bucureştiul este un pol de atracţie pentru investitori de 7-8 ani, iar tranzacţiile care se încheie acum nu mai sunt „la prima mână“, spre deosebire de Cluj-Napoca, oraş care a devenit un punct de interes doar în ultimii 2-3 ani. În plus, Clujul este oraşul cu cea mai mare suprafaţă de retail pe cap de locuitor la nivel de ţară, nivel similar cu Praga şi de circa 2,5 ori mai mare decât în Bucureşti.

„Vânzătorii au lăsat mult din preţ”

„Tranzacţiile care se fac acum sunt pe segmentele mai puţin fierbinţi, precum hotelurile sau birourile. Cu cât piaţa e mai fierbinte, şi şocul e mai mare, dar tot mai există efectul de remanenţă. Cu siguranţă că deal-urile încheiate în această perioadă sunt începute mai demult şi că vânzătorii au lăsat mult din preţul discutat iniţial“, a menţionat Antonio Zărnescu, directorul comercial al dezvoltatorului spaniol GEA Prasa.

Patru hoteluri, vedetele tranzacţiilor

Potrivit CBRE, în semestrul întâi al acestui an au fost tranzacţionate două hoteluri de patru stele în Cluj-Napoca, unul de trei stele în Bucureşti şi unul de două stele în Neptun. Majoritatea tranzacţiilor au fost achiziţii de acţiuni, dintre care două au implicat fondul austriac de investiţii Immoeast.

După vânzarea participaţiilor la şapte proiecte imobiliare deţinute în parteneriat cu S+B Gruppe, Immoeast a cumpărat acţiuni ale European Future Group şi Eyemaxx în patru proiecte şi, respectiv, în trei proiecte şi două terenuri pe care le dezvoltau împreună. Randamentele investiţionale (yield-urile) afişate în prima parte a anului au fost de 9,5% pentru birouri şi retail, 12% pentru spaţii stradale şi 10% pentru sectorul industrial.

Trendul descrescător al volumului de investiţii raportat în ultimul an este similar şi în celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est. Unul dintre motive este dat de faptul că investitorii instituţionali se concentrează acum pe pieţele vestice, care au înregistrat deja cele mai mari corecţii de preţ.

DETALII:
Descarcă aici studiul CB Richard Ellis.