Cele 61 de arestări s-au efectuat pentru acuzaţii precum adunare ilegală, incendiere şi jaf, într-o noapte în care mulţimea înfuriată a dat foc la zeci de case şi maşini şi a spart vitrinele magazinelor, în timp ce poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene.

Şcolile au fost marţi închise la Ferguson şi sunt plănuite noi proteste în faţa tribunalului care a luat decizia de a nu începe urmărirea penală împotriva poliţistului alb Darren Wilson, care l-a împuşcat mortal pe Michael Brown, în vârstă de 18 ani, la 9 august.

Şeful poliţiei din Saint Louis, Jon Belmar, a afirmat că deşi nu s-au înregistrat victime, protestele de luni noapte şi marţi dimineaţa au fost "mult mai grave" decât cele de după incidentul din august.

Protestele au avut loc în ciuda apelurilor la calm ale guvernatorului din Missouri, Jay Nixon, şi ale preşedintelui Barack Obama şi au degenerat în violenţe, deşi organizatorii susţin că le-au cerut participanţilor să nu recurgă la astfel de acte.

"Nu am văzut prea multe proteste paşnice", a spus Belmar, care a adăugat că demonstraţiile au fost probabil "mult mai grave decât cele mai rele" din august de după moartea lui Michael Brown. "Din nefericire, lucrurile au scăpat de sub control", a adăugat el.

În mai multe oraşe din Statele Unite, printre care New York, Seattle, Washington, Chicago sau Los Angeles, mii de americani au ieşit pe străzi luni seară pentru a protesta împotriva deciziei juraţilor.