Poliţia din Phoenix a anunţat joi într-un comunicat că a arestat un bărbat de culoare, Rumain Brisbon, în vârstă de 34 de ani, suspectat de vânzare de droguri.

Potrivit raportului prezentat de poliţie, Brisbon a încercat să fugă şi a refuzat să se supună "mai multor ordine" ale poliţistului alb, în vârstă de 30 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, care are şapte ani de experienţă.

Între cei doi bărbaţi a avut loc o luptă, în timp ce poliţistul încerca să-l aresteze. În timp ce Brisbon şi-a băgat mâna în buzunar, poliţistul îl ţinea de mână şi i-a ordonat să-şi ţină mâna în buzunar.

Poliţistul a "crezut că a simţit patul unui revolver" şi "l-a împuşcat în piept de două ori pe Brisbon".

În buzunarul lui Brisbon, se afla, însă, o cutie cu pastile de oxicodonă, un analgezic puternic şi adictiv, consumat uneori ca drog.

Acest incident s-a produs în contextul în care America este traumatizată de moartea a altor doi bărbaţi de culoare neînarmaţi, Michael Brown, la Ferguson şi Eric Garner, la New York, ucişi de poliţişti albi care nu au fost inculpaţi pentru crimă.

83 de manifestanţi au fost arestaţi la demonstraţiile din New York, iar altele proteste s-au desfăşurat la Washington, Oakland şi în alte oraşe americane, la câteva zile după revoltele din Ferguson.

Pe de altă parte, Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Statelor Unite să se asigure că poliţiştii americani răspund pentru faptele lor, după o decizie în favoarea unui poliţist alb implicat în moartea unui bărbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale, relatează AFP.

"Acest caz ridică încă o dată problema responsabilităţii membrilor forţelor de ordine", a subliniat Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU.

Secretarul general Ban Ki-moon, a adăugat el, "invită de îndată autorităţile competente în Statele Unite să facă maximum pentru a răspunde cererilor" ca poliţiştii "să răspundă pentru faptele lor".

Ban Ki-moon îndeamnă totodată manifestanţii să se exprime paşnic, iar autorităţile să respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justiţiei de a deschide o anchetă federală.

Un poliţist implicat în decesul lui Eric Garner, în vârstă de 43 de ani, mort în timpul unei arestări brutale pe 17 iulie în Staten Island, a fost scos din cauză miercuri de către un juriu popular, care a refuzat să-l inculpe.

Însă el va fi vizat de o anchetă internă a Poliţiei din New York, iar secretarul american al Justiţiei Eric Holder a anunţat o anchetă la nivel federal privind o eventuală încălcare a drepturilor civice ale lui Garner.

Decizia marelui juriu – o adunare a unor cetăţeni americani însărcinaţi să hotărască inculparea sau nu în baza unor elemente de anchetă – a fost anunţată după zece zile de la o hotărâre similară în Missouri (centru) care a provocat numeroase manifestaţii de protest în Statele Unite.

Poliţistul alb care l-a împuşcat în august la Ferguson pe Michael Brown, un adolescent de culoare în vârstă de 18 ani neînarmat, a fost de asemenea disculpat.