Cei doi poliţişti, Wenjian Liu, în vârstă de 32 de ani şi Rafael Ramos, de 40 de ani, unul căsătorit, iar celălalt tatăl unui băiat în vârstă de 13 ani, au fost împuşcaţi în cap în vehiculul de poliţie staţionat în faţa unui bloc de locuinţe din Brooklyn. Incidentul a avut loc sâmbătă după-amiază.

Asasinul lor, un bărbat în vârstă de 28 de ani, un presupus membru al grupării "Black Guerilla Family", cunoscut de către poliţie, s-a sinucis ulterior pe un peron de metrou.

"Cei doi poliţişti nu au avut posibilitatea să-şi scoată armele şi poate că nici nu şi-au văzut agresorul", a declarat tulburat şeful Poliţiei din New York, Bill Bratton.

Asasinul, identificat ca fiind Ismaaiyl Brinsley, a venit din Baltimore, situat la 300 kilometri sud de New York şi şi-a anunţat intenţiile pe Instagram, dar şi verbal, chiar înainte să treacă la fapte.

El le-a spus unor trecători, pe stradă: "Priviţi ce voi face!", potrivit şefului secţiei de anchetă a poliţiei newyorkeze Robert Boyce.

"Astăzi pun aripi porcilor. Ei iau unul de-al nostru… Să luăm doi de-ai lor", a scris el mai devreme pe Instagram.

"#Să ucidem poliţia, #RIPErivGardner #RIPMikeBrown", a scris el, referindu-se la Eric Garner, un afroamerican decedat în timpul unei arestări brutale în iulie, la New York, şi Mike Brown, un adolescent ucis de către un poliţist la Ferguson, Missouri în august. Furia a fost cu atât mai mare, cu cât poliţiştii responsabili de morţile lui Garner şi Brown au fost exoneraţi.

Potrivit The New York Times, Brinsley a fost tratat în trecut pentru tulburări psihice.

Primarul Bill de Blasio şi şeful poliţiei Bill Bratton au asistat împreună, duminică, la o slujbă, la Catedrala Sfântul Patrick, oficiată de cardinalul Tim Dolan, iar persoane au venit şi au depus lumânări şi flori la locul dramei, după căderea nopţii.

Echipa de fotbal american din New York Jets a păstrat un moment de reculegere, ca omagiu adus celor doi poliţişti, înainte de meciul de duminică, iar jucătorul Nick Mangold a purtat o cască cu sigla poliţiei, "NYPD".

Preşedintele Barack Obama l-a îndemnat duminică din Hawaii, unde îşi petrece concediul, pe şeful Poliţiei din New York să prezinte din partea sa condoleanţe familiilor şi să-i îndemne din nou pe "americani să respingă violenţa şi vorbele care fac rău", se arată într-un comunicat emis de Casa Albă.