Un juriu a decis miercuri să nu-l pună sub acuzare pe poliţistul Daniel Pantaleo, în vârstă de 29 de ani, responsabil de moartea unui bărbat de culoare la New York în iulie. Aceasta este a doua decizie favorabilă forţelor de ordine americane în ultimele două săptămâni.

Eric Garner, cetăţean american de culoare în vârstă de 43 de ani, era acuzat de vânzare ilegală de ţigarete. Potrivit unei înregistrări video, el a fost imobilizat la pământ de mai mulţi poliţişti şi a fost strâns de gât de poliţistul Pantaleo, care a încercat să-l imobilizeze.

Eric Garner s-a plâns în repetate rânduri că nu poate respira, în condițiile în care era astmatic.

Moartea sa pe 17 iulie a fost considerată omor de către medicul legist.

Decizia juraţilor de a nu-l inculpa pe poliţistul Daniel Pantaleo, în vârstă de 29 de ani, a fost dezvăluită iniţial de publicaţiile New York Times şi New York Post.

Hotărârea intervine la zece zile după decizia unui alt mare juriu din Missouri, care a hotărât să nu-l pună sub acuzare pe un poliţist care a ucis, în august, un adolescent de culoare la Ferguson.

Autorităţile de la New York se tem că acum ar izbucni proteste mai violente.

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a anunţat miercuri deschiderea unei anchete federale asupra unei eventuale încălcări a drepturilor civile.

"Procurorii noştri vor desfăşura o anchetă independentă, echitabilă şi rapidă", a declarat Holder.

"Cu toţii am văzut înregistrarea video cu arestarea lui Eric Garner. Moartea sa, cu siguranţă, este o tragedie", a subliniat secretarul american.