„Există însă şi români care nu merg la dentist nici măcar o dată pe an sau care nu au fost niciodată în viaţă lor la un stomatolog. Din acest grup, peste 70% sunt persoane din mediul rural şi fără studii. Am observat că persoanele tinere, cu vârstă între 18 şi 34 de ani, au tendinţa de a merge mai des la dentist, însă nu suficient încât să prevină apariţia afecţiunilor orale”, spune Remus Stratulat, medic estetică dentară şi co-fondator în cadrul Clinicii Dental One.

Cât sunt dispuşi românii să plătească pentru serviciile stomatologice?

Din păcate, cea mai mare parte a românilor nu sunt dispuşi să plătească pentru serviciile dentare de care au nevoie. Pentru că educaţia medicală lipseşte şi nu a fost implementată din copilărie, foarte mulţi români nu pun preţ pe dantură, apelează la medicul dentist doar dacă a apărut o durere sau dacă sunt nemulţumiţi din punct de vedere estetic.

„Asigurările sociale nu acoperă tratamente dentare şi foarte mulţi români sunt frustraţi de acest lucru şi merg la medic doar pentru urgenţe. În cazul în care o persoană nu a mers de peste 10 ani la un control, cu siguranţă apar probleme mari în această perioada, care vor costă mult mai mult decât dacă ar fi mers anual. Media tratamentelor este de 2000 lei”, mai spune Stratulat.

Potrivit acestuia, în general, foarte mulţi pacienţi îşi doresc variante cât mai ieftine, însă după ce înţeleg ce tratamente sunt necesare în cazul lor, li se explică avantajele şi dezavantajele, tind să aleagă implanturi medii sau premium.

„Lucrurile sunt diferite în cazul pacienţilor străini. Ei vin pentru câteva zile şi îşi doresc rezolvarea tuturor problemelor dentare. De obicei vin pentru tratamente complexe, reabilitare completă. Pentru aceste tratamente plătesc în medie 3000 euro”, adaugă Stratulat.