Sume mai mari au alocat doar 5% dintre români, în timp ce 17% au cheltuit pentru Crăciunul din acest an sub 100 de lei, conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi citat de Agerpres.

Pentru 40% dintre respondenţi, bugetul alocat pentru Crăciunul din acest an a fost mai mic decât cel din 2011, pentru o treime dintre cei chestionaţi suma alocată a fost la fel cu cea cheltuită în urmă cu un an, iar un sfert dintre respondenţi au spus că anul acesta bugetul lor pentru Crăciun a fost mai mare decât cel de anul trecut. Studiul semnalează că 12% dintre români au recunoscut că bugetul din acest an nu le-a permis nici măcar strictul necesar pentru Crăciun, alţi 27% au spus că banii pe care i-au avut la dispoziţie nu le-au fost suficienţi şi au fost nevoiţi să renunţe la multe produse, 32% au susţinut că suma disponibilă le-a ajuns, cu anumite restricţii, iar pentru 27% dintre români banii pe care i-au avut au fost suficienţi pentru a cumpăra tot ce a fost nevoie.

Peste jumătate dintre români (57%) consideră că actuala criză economică le-a afectat mult (28%) şi foarte mult (29%) modul în care petrec Crăciunul. 14% susţin că nu sunt afectaţi deloc în această privinţă, iar unul din trei români se declară puţin afectat de criza economic atunci când vine vorba de Crăciun.

Trei sferturi dintre români au cumpărat în acest an cadouri pentru cei dragi, de Crăciun, 57% dintre cei chestionaţi au primit, la rândul lor cadouri.

În 2012, românii şi-au petrecut Crăciunul în ţară (99%), 88% dintre ei au optat să rămână acasă, iar 8% au mers în vizite. Familia a fost compania preferată pentru petrecerea serii de Ajun, 88% dintre participanţii la studiu au fost de Crăciun alături de aceasta, iar 4% au petrecut sărbătoarea în compania prietenilor. Totuşi, 6% dintre respondenţi au declarat că au petrecut singuri seara de Ajun.

Studiul Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a fost realizat în data de 27 decembrie 2012, pe un eşantion de 1.145 persoane de 18 ani şi peste şi are o marjă de eroare de plus/minus 2,9%.

Sursa: Agerpres