România a luat peste un miliard de euro pentru investiţii, în ultimii 30 de ani, de la BERD

Victoria Zinchuk, directorul pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a declarat joi, la cea de-a 7-a ediție a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024, că România a utilizat fonduri de peste un miliard de euro din partea BERD pentru investiții în ultimii 30 de ani. De asemenea, suma totală a fondurilor atrase ar putea ajunge la 7 miliarde de euro. Zinchuk a menționat că BERD a acordat cel mai mare număr de finanțări proiectelor de gestionare a deșeurilor și apelor uzate din România, care sunt vitale pentru accesul la aceste servicii, în special pentru cei din afara Bucureștiului. De asemenea, banca furnizează finanțare pentru soluțiile de transport urban. Zinchuk a subliniat angajamentul instituției de a îmbunătăți calitatea vieții pentru locuitorii României și ai altor țări în care instituția operează.

„Ca bancă, finanţăm proiecte şi printre ele evident proiecte de infrastructură. Aici, în România, în ultimii 30 de ani, BERD a oferit investiţii de peste un miliard de euro, plus că suntem capabili să atragem alte 7 miliarde pentru a finanţa diverse proiecte de infrastructură, cum ar fi proiectele de apă şi apă uzată. BERD a oferit, până în acest moment, cel mai mare număr de finanţări proiectelor de deşeuri şi apă uzată din România, fără de care mulţi dintre dvs, care, probabil, că nu sunteţi neapărat din Bucureşti nu ar putea avea acces la aceste servicii. De asemenea, oferim finanţare soluţiilor de transport urban. Ne uităm la oportunităţile de a ne asigura cu adevărat că oferim o viaţă mai bună acelor oameni care trăiesc în România şi în alte ţări în care operează BERD”, a spus Zinchuk.

Banca a finanțat proiecte din mai multe orașe, printre care Cluj Napoca și Timișoara

Aceasta a oferit şi câteva exemple de proiecte implementate în România, care au beneficiat de finanţare din partea BERD, menţionând că îmbunătăţirea infrastructurii poate duce şi la îmbunătăţirea demografiei în societatea românească.

„Aici, în România, aveţi câteva exemple foarte interesante cu câteva oraşe care iau acest lucru în serios. Când ne gândim la oraşul Cluj, de exemplu, nu există nicio îndoială că îmbunătăţirile lor demografice din ultimii ani sunt o reflectare a îmbunătăţirii infrastructurii. De asemenea, în Timişoara, unul dintre cele mai recente proiecte pe care le-am realizat este îmbunătăţirea infrastructurii de tramvai din oraş. (…) Jucători precum BERD sunt extrem de importanţi pentru a se asigura că aceste idei vor fi efectiv implementate, deoarece una este ca un primar să spună:

<<Vreau să am autobuze noi, vreau să am tramvaie noi, vreau să mă gândesc cum să schimb cu adevărat infrastructura din oraşul meu, pentru a le permite cetăţenilor să se simtă mai bine să fie îngrijiţi>>, şi alta este cine va plăti pentru asta. Desigur, există fonduri europene în ţări, precum România, dar trebuie să fim realişti: pentru a accesa aceste fonduri europene, cineva trebuie să depună multă muncă”, a declarat Victoria Zinchuk.

În cadrul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024, care a avut loc în perioada 16 – 18 aprilie, organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor, s-au purtat discuții și schimburi de idei pe teme legate de inovație și securitate cibernetică.

De asemenea, în marja summit-ului, la cea de-a 3-a ediție a Conferinței Internaționale privind Diplomația Cibernetică (ICCD) s-a analizat conexiunea dintre tehnologie și relațiile internaționale. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului din București și a inclus și cea de-a 7-a ediție a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum).