Indicii principali de pe Wall Street au înregistrat cele mai mari creșteri din ultimele luni, de 2,2%, după ce Republicanii s-au arătat în cele din urmă deschiși la discuții privind creșterea plafonului datoriei SUA. Nivelul de 16,7 trilioane dolari ar urma să fie atins pe 17 octombrie, iar dacă nu ar fi majorat, SUA vor fi împinse să apeleze la tăieri masive de cheltuieli, s-ar opri inclusiv tipărirea de bani de către Fed, ceea ce ar arunca în aer întreaga economie mondială.
Trezoreria Statelor Unite a avertizat că va rămâne foarte repede fără bani dacă plafonul nu va fi ridicat pe 17 octombrie, ceea ce ar arunca cea mai mare economie a lumii înapoi în recesiune.
Republicanii se pare că s-au folosit de ținerea pe jar a întregii lumi prin întârzierea găsirii unei soluții privind datoria public a SUA numai pentru a-l forța pe Obama la promiterea unor tăieri de cheltuieli bugetare, în special în privința legii reformei în sănătate  – Obamacare.
Prezenți la întâlnirea G20, care reunește miniștrii de finanțe din cele mai puternice 20 de economii ale lumii, secretarul Trezoreriei SUA și președintele Federal Reserve Ben Bernanke și-au asigurat omologii, în cadrul cinei de joi, că o rezoluție privind plafonul de chetuielir va fi obținută în timp.