Ce trebuie să știi despre cafea

Nivelurile de cofeină din sânge ar putea influența cantitatea de grăsime corporală, un factor care, la rândul său, crește riscul de a face diabet de tip 2 și unele boli cardiovasculare. Acestea sunt concluziile unui studiu recent, care a folosit markeri genetici pentru a stabili o legătură mai clară între nivelurile de cofeină, IMC(indicele de masă corporală) și riscul de diabet de tip 2, informează Science Alert.

Ce trebuie să știi despre cafea. Echipa de cercetare, formată din experți de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea din Bristol din Marea Britanie și Imperial College London, susține că băuturile fără cofeină și fără calorii ar putea fi explorate ca mijloc posibil de a ajuta la reducerea nivelului de grăsime corporală.

Concentrațiile mai mari de cofeină din plasmă au fost asociate cu IMC mai scăzut

„Concentrațiile mai mari de cofeină din plasmă au fost asociate cu IMC mai scăzut”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

„În plus, concentrațiile plasmatice mai mari de cofeină prezise genetic au fost asociate cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Aproximativ jumătate din efectul cofeinei asupra diabetului de tip 2 a fost estimat ca fiind mediat prin reducerea IMC”.

Studiul a implicat date de la puțin mai puțin de 10.000 de oameni, colectate din bazele de date genetice existente, concentrându-se pe variații în anumite gene, cunoscute a fi asociate cu viteza cu care cofeina este descompusă. În general, cei cu variații care afectează genele – și anume CYP1A2 și o genă care îl reglează, numită AHR – tind să descompună cofeina mai lent, permițându-i să rămână în sânge mai mult timp. Cu toate acestea, ei tind să bea mai puțină cofeină în general.

O abordare numită randomizare mendeliană a fost folosită pentru a determina relațiile cauzale probabile dintre prezența variațiilor, boli precum diabetul, masa corporală și factorii stilului de viață. Deși a existat o legătură semnificativă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2, nu a apărut nicio relație între cantitatea de cofeină din sânge și bolile cardiovasculare, inclusiv fibrilația atrială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Metabolismul lent al cofeinei și legătura cu genele CYP1A2 și AHR

Pentru studiu, cercetătorii au examinat date care provin dintr-o meta-analiză a 9.876 de indivizi cu ascendență europeană. Ei au folosit datele pentru a examina două variante genetice comune – genele CYP1A2 și AHR. Aceste gene încetinesc metabolismul cofeinei. Pentru cei care poartă aceste variante, asta înseamnă că trebuie să bea mai puțină cafea pentru a avea niveluri ridicate de cofeină în sânge, comparativ cu cei care o metabolizează rapid. Cercetătorii au colectat apoi date despre grăsimea corporală, riscul de diabet de tip 2 și riscul de afecțiuni cardiovasculare.

În cele din urmă, au observat că nivelurile mai ridicate de cofeină din sânge, moștenite genetic, au fost legate de un IMC mai scăzut și riscul de diabet de tip 2. Făcând analize suplimentare, au observat că 43% din efectul protector al cofeinei din sânge asupra diabetului de tip 2 provine din pierderea în greutate.

Cofeina și pierderea în greutate

Medicul Dana Ellis Hunnes, profesor asistent la UCLA Fielding School of Public Health, a remarcat că un aport mai mare de cofeină crește termogeneza (producția de căldură în organism). Ea a explicat că „producția de hrană crește arderea caloriilor, iar când ardem mai multe calorii decât absorbim, putem să pierdem mai rapid în greutate și din grăsime”.

Știința are încă unele lucruri de lămurit pe această temă, dar este clar că o anumită cantitate de cofeină poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin modificarea modului în care organismul folosește glucoza și insulina, a menționat ea.