Virusurile gripale și cele care provoacă banala răceală sunt foarte contagioase, transmițându-se ușor de la om la om prin secrețiile eliminate prin strănut sau tuse de persoana bolnavă. Potrivit Healthdigest, având în vedere că răcelile afectează nasul, gâtul, sinusurile și traheea, nu este de mirare că provoacă simptome precum usturime în gât, strănut și tuse.

Când apar simptomele unei răceli

Adesea, o răceală provoacă febră (deși una nu foarte mare). Surprinzător este că, probabil, nu vor apărea simptome de răceală decât la una până la trei zile după ce ați intrat în contact cu unul dintre numeroșii viruși care provoacă răceli. Dacă începeți să aveți simptome mai grave (cum ar fi o temperatură mai mare de 38 de grade, care rămâne ridicată mai mult de trei zile), ar trebui să apelați la medic. Dacă aveți o răceală puternică, este posibil să vă simțiți rău pentru o perioadă scurtă de timp, cu simptome ca durere în gât, dureri musculare, nas înfundat sau care curge, strănuturi și tuse.

Ce se recomandă pentru o recuperare rapidă

Cel mai important este să luați toate măsurile pentru a vă putea recupera cât mai repede posibil. Primul lucru care se recomandă într-o răceală este să înlocuiți lichidele care se pierd din cauza transpirației și a secrețiilor nazale. Dacă sunteți deshidratat din cauza transpirației abundente, recuperarea va fi mai greoaie, așa că e important să beți multă apă și ceaiuri. Dar, chiar și băuturile considerate adesea bune pentru combaterea răcelii ar putea avea unele dezavantaje. Iată care sunt acestea:

Grogul fierbinte

Grogul fierbinte (făcut din rom, lămâie, o linguriță de miere sau mai mult, după gust) este adesea recomandat ca „tratament” pentru răceală. Băutura este prezentată ca una calmantă, care ajută la decongestionarea căilor respiratorii. După cum a declarat Ginger Hultin, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, faptul că este fierbinte îi ajută pe pacienții răciți să se simtă mai relaxați. De asemenea, mierea care intră în compoziția sa ar putea fi benefică. Dar băutura are un inconvenient: conținutul de alcool. Alcoolul nu numai că poate afecta negativ sistemul imunitar, dar poate afecta gâtul persoanei răcite. În plus, alcoolul poate deshidrata. Cel mai bine, spune Hultin, ar fi să se bea o băutură caldă cu miere și lămâie, fără alcool.

Cafeaua

Asociația Americană a Bolilor Pulmonare sfătuiește să nu beți cafea dacă aveți o răceală comună, deoarece conține cofeină, un diuretic care determină organismul să producă mai multă urină. Dacă o persoană consumă cofeină, se va deshidrata, îngreunând recuperarea corpului după răceală. De asemenea, cofeina „poate crește temporar tensiunea arterială”. Dacă vrei să rămâi hidratat când te încearcă o răceală, cel mai bine este să optezi pentru apă.

Ceaiul de ghimbir

Poate ajuta la probleme digestive, cum ar fi greața, dar și la hidratare. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerii în gât, deși doar temporar. Dr. Irvin Sulapas spune că zahărul din ceaiul cu ghimbir poate afecta sistemul imunitar și poate provoca inflamații, împiedicând corpul să scape de răceală.

Alcoolul

Consumul de alcool poate fi o alegere proastă din mai multe motive. Dacă aveți o răceală cu dureri de cap, consumul de alcool ar putea agrava durerile. Alcoolul este deshidratant și poate slăbi sistemul imunitar, deoarece afectează bacteriile bune din intestine, care, la rândul lor, pot dăuna sistemului imunitar.