Potrivit lui Alexandru Pricop, Managing Partner la Coldwell Banker, studenţii caută în special apartamente de 3 şi 4 camere, decomandate: “în general apartamentele de 3 şi 4 camere nu sunt căutate, însă în perioada aceasta ele prezintă un interes crescut pentru studenţi (…) cu cât creşte numărul de camere, cu atât scade preţul chiriilor”. Zonele din Bucureşti care se află în topul preferinţelor studenţilor sunt cartierul Militar, apropiat de Politehnică, o parte a cartierului Crângaşi, respectiv cea aflată în vecinătatea complexului Regie şi cartierul 1 Mai, care a devenit mai popular de la inaugurarea pasajului Basarab.
Anul acesta, numărul studenţilor care caută să închirieze apartamente este mai mic decât în anii precedenţi, iar Alexandru Pricop e de părere că promovabilitatea redusă de la bacalaureat stă la baza acestui fenomen.
“Interesul pentru centrele universitare a scăzut, iar preţurile chiriilor nu au crescut semnificativ (…) proprietarii ştiu că studenţii sunt un client important pentru tranzacţionarea apartamentelor de 3 şi 4 camere, iar diferenţa dintre o perioadă în care aceştia caută apartamente şi una în care aceştia nu caută, nu duce la mărirea preţurilor, ci mai degrabă la creşterea şanselor de închiriere a acestor apartamente”, a declarat Alexandru Pricop de la Coldwell Banker.
Preţul chiriilor în Bucureşti
Zonele în care studenţii din capitală caută să închirieze sunt cele situate în vest, aşadar, respectiv Ghencea, Drumul Taberei, Militari, Crângaşi, Giuleşti, Griviţei şi 1 Mai. Conform ultimelor oferte de pe site-urile de imobiliare, chiriile apartamentelor de 3 camere pornesc de la 300-350 de euro pentru apartamentele modeste, însă cele mai multe oferte sunt cele cuprinse între 400 şi 500 de euro. Apartamentele de 4 camere sunt închiriate cu 400-450 de euro.

Studenţii care doresc să locuiască ultracentral trebuie să scoată din buzunare între 470 şi 650 de euro pentru un apartament de 3 camere şi 650-850 de euro pentru unul de 4 camere. Există, totuşi şi oferte de 500 de euro în cazul apartamentelor de 4 camere mobilate şi utilate modest. Un compromis convenabil ar fi optarea pentru o zonă semi-centrală, respectiv cartierele Vitan, Cotroceni, 13 Septembrie, Parcul Carol, Tineretului, Timpuri Noi, Moşilor, Ferdinand şi Decebal, unde chiria unui apartament de 3 camere oscilează între 370 şi 450 de euro, iar chiria unuia de 4 camere este de 550-650 de euro.

Studenţii Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti caută apartamente situate în estul capitalei, în Tei, Ştefan cel Mare, Colentina, Iancului-Mihai Bravu, Titan şi Dristor, cartiere în care chiria unui apartament de 3 camere este de 300-450 de euro, iar cea a unuia de 4 camere este de 400-600 de euro.

Varianta căminelor private nu trebuie să fie neglijată de studenţii din Bucureşti, mai ales că acestea sunt în număr mare în capitală. Condițiile generice de cazare implică plata unei luni în avans, ca garantie, la semnarea contractului pe minim 10-12 luni. Cea mai ieftină cameră de cămin se găsește în zona Ciurel, în căminul privat al Institutului Teologic Baptist și costă 240 de lei pentru camerele de 4 persoane și 260 de lei pentru 3 persoane. În căminul particular din zona Mihai Bravu, chiria lunară pentru o cameră este de 380 de lei, cu  frigider, internet, masină de spălat automată și bucătărie complet utilată. Căminele din zona Ion Movilă au camere de 4 și 6 persoane, iar chiria pentru o persoană costă 482 de lei pe lună.
O cameră cu două paturi costă 400 de lei la căminul privat al grupului Romconstruct, de pe strada Lăcrămioarei, în timp ce o cameră cu trei paturi costă 350 de lei. La acest cost se adaugă și plata utilităților, circa 100 de lei pe lună. Cel mai scump cămin privat, care nu aparţine niciunei universități particulare din București este „West Gate Studios”, situat în cartierul Militari, zona Preciziei, cu cinci clădiri și facilități precum spălătorie, teren de tenis, parcare subterană și de suprafață.
Perioada minimă de închiriere este de 12 luni, iar prețul unei chirii lunare pentru o garsonieră tip 1 (25 de metri pătrați) ajunge la 404 lei pe lună, în timp ce pentru o garsonieră de tip 2 (35 de metri pătrați plus balcon), prețul ajunge la 532 de lei pe lună. Se mai adaugă costurile lunare de întreţinere, de minim 40 de lei și 106 lei lunar pentru cheltuieli de tipul curăţenie sau pază.  

Preţul chiriilor în alte oraşe universitare

În oraşele universitare din provincie, preţurile chiriilor pentru apartamentele de 3 şi 4 camere nu diferă semnificativ de preţurile din Bucureşti. Chiria pentru un apartament de 3 camere costă între 300 şi 400 de euro în Timişoara şi în Iaşi, în jur de 400 de euro în Cluj-Napoca şi între 350 şi 550 de euro în Constanţa. Apartamentele de 4 camere au chirii de 400-450 de euro în Timişoara şi Cluj-Napoca, iar în Constanţa chiria pentru un apartament de 4 camere creşte la 500-600 de euro.

Şi în provincie există alternativa căminelor private, iar prețul cazării în acestea nu diferă cu mult față de cele din Capitală. Prețul unei camere în căminul pentru familiști și studenți ai societății Teleconstrucția din Timișoara este de 580 de lei pentru o cameră de trei persoane și de 380 de lei pentru o cameră de doi.
Toaleta și dușul sunt comune, iar curentul electric consumat se plătește separat. La alt cămin, al firmei Transgex, prețul unei camere de trei persoane cu baie proprie  costă în jur de 530 de lei pe lună. Un alt cămin privat disponibil studenţilor este cel al Direcţiei Judeţene pentru Tineret Cluj, unde chiria  costă câte 500 de lei de persoană, sumă în care sunt incluse utilităţile.
Căminele Happy House din Timișoara sunt amplasate în patru zone diferite: Bălcescu, Piața Libertății, Iosefin-Dragalina și Piața Traian. Primele două sunt deja ocupate, în timp ce în celelalte ar mai fi în jur de 30 de locuri disponibile. Prețul chiriei pentru o persoană variază între 255 și 280 de lei, în funcție de numărul maxim de persoane admise în cameră și de facilități. Utilitățile se facturează separat.
La hotelul studențesc Studis al Universității „Petre Andrei” din Iași se pot caza atât studenți ai universității, cât și studenţi de la alte centre universitare, cu suma de 550 de lei pe lună. Complexul cuprinde peste 200 de locuri de cazare în garsoniere dotate cu facilitățile unui hotel de trei stele (internet, televizor, frigider, chicinetă, spălătorie, interfon, parcare proprie) și un bistro pentru micul dejun. Şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza are două cămine de lux, Akademos și Gaudeamus, cel din urmă fiind și centru de schimburi internaționale. La primul, prețul de cazare pentru un student este de 600 de lei pentru camere de două sau trei persoane, iar la al doilea, prețul este de 460 de lei. Camerele au câte două sau trei locuri, sunt dotate cu aer condiţionat, baie şi cabine de duş proprii, frigider, mobilier modern și conexiune la internet.
Hotelul Andrei Şaguna al universității cu același nume din Constanța va fi deschis din acest an universitar și studenților. Prețul unei camere nu a fost stabilit deocamdată.