Exporturile au crescut în septembrie cu un ritm anual de 17,1%, mult mai mic decât cel prognozat, a anunțat biroul de statistică din Beijing astăzi. Excedentul comercial a picat astfel la 14,5 miliarde dolari, de la 20,9 miliarde dolari în august, de asemenea situându-se sub așteptări.
Riscul unui picaj al schimburilor comerciale pot încuraja oficialii Chinei să se abțină în continuare de la creșterea ratei dobânzii de referință și să întărească sprijinul pentru companii, după ce ieri Consiliul de Stat a anunțat tăieri de taxe pentru micile afaceri.
Lumea se bazează pe China, cel mai mare contributor la creșterea economică globală, pentru a susține creșterea cu 9,6% din prima jumătate a anului.
“Indicatorii majori din țările dezvoltate arată că se vor înrăutăți în continuare” pentru exporturile Chinei, spune Yao Wei, economist la sucursala Societe Generale din Hong Kong.
Întărirea yuanului a inhibat exporturile
Yuanul scădea cu 0,42% până la un curs de 6,3849 yuani/dolar, în tranzacțiile de pe piața valutară din Shanghai. Aprecierea yuanului a slăbit în ultima vreme competitivitatea, iar exportatorii se tem să accepte comenzi mai mare sau pe termen lung, au spus oficialii departamentului vamal.
“Probleme grave de dezvoltare, rate ridicate ale șomajului și scăderea încrederii consumatorilor din Uniunea Europeană, Statele Unite și Japonia, precum și încetinirea economiilor emergente prezintă provocări severe”, au spus aceștia.
Analiștii chestionați de Bloomberg estimau că exporturile vor crește cu 20,5% în septembrie,după ce în august înregistraseră un avans de 24,5%, în vreme ce pentru importuri se așteaptau la un ritm creștere de 24,2%, după avansul de 30% din luna anterioară.
Cât mai țin motoarele Chinei? Exporturile pierd viteză puternic

13 octombrie 2011, 09:05
Ultima modificare în 13 octombrie 2011, 12:05
După ani buni de turat la maximum, creșterea exporturilor Chinei încetinește până la cel mai mic ritm din ultimele șapte luni, iar oficialii spun că schimburile comerciale se confruntă cu “provocări dure” pe fondul întăririi yuanului și al scăderii încrederii în țările dezvoltate, transmite Bloomberg.