Avocado este un pilon al dietei din motive întemeiate. Spre deosebire de alte fructe bogate în zahăr, avocado este extrem de dens în nutrienți, explică dieteticianul Kim Shapira.

Sub coaja ușor denivelată a unui singur avocado se află multe grăsimi sănătoase, proteine, fibre, de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta.

Avocado este un fruct versatil

De asemenea, este un fruct extrem de versatil. Poate fi consumat la micul dejun, la prânz sau cină – întins pe pâine prăjită, amestecat într-un mousse de ciocolată sau feliat deasupra unui bol de somon și cereale. Gustul său relativ blând este ingredientul perfect pentru topping-uri și condimente, potrivit Everydayhealth.

Avocado se distinge prin grăsimile sănătoase pe care le conține, pe lângă fibre și potasiu, ceea ce poate explica asocierea lui cu o gamă atât de largă de beneficii pentru sănătate. Iată opt moduri prin care avocado ne ajută să fim mai sănătoși.

Poate reduce riscul de diabet de tip 2

Grăsimile mononesaturate și fibrele din avocado contribuie la îmbunătățirea sensibilității la insulină, care ajută la reglarea zahărului din sânge, contribuind și la reducerea inflamației, un factor asociat cu rezistența la insulină. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a constatat o asociere între avocado și niveluri mai scăzute de glucoză din sânge, scăderea insulinei și o incidență mai mică a diabetului de tip 2.

Reduce riscul unor boli cardiovasculare

Avocado poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că persoanele care au mâncat cel puțin două porții de avocado pe săptămână au avut un risc mai mic cu 16% de a suferi boli cardiovasculare, decât cei care nu au mâncat deloc. De asemenea, au avut și un risc mai scăzut de boală coronariană

Îmbunătățește sănătatea intestinală

După ce cercetătorii au examinat impactul avocado asupra intestinului, au descoperit că participanții dintr-un studiu care au mâncat un avocado zilnic aveau o diversitate microbiană mai mare care contribuie la sănătatea florei intestinale.

Poate diminua grăsimea viscerală

Un studiu din 2021 realizat de Universitatea din Illinois Urbana-Champaign a descoperit că femeile care au mâncat un avocado pe zi au observat o reducere a grăsimii abdominale viscerale. Acest tip de grăsime poate crește riscul de diabet.

avocado beneficii
SURSA FOTO: Dreamstime

Scade nivelurile de „colesterol rău”

De asemenea, acesta poate scădea „colesterolul rău”.

S-a observat că un consum zilnic a dus la niveluri mai scăzute de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL). Acesta este considerat a fi „colesterolul rău”.

Experții au ajuns la această constatare examinând concentrația de particule LDL din organism, după introducerea zilnică a unui avocado în alimentație.

Sprijină sănătatea creierului

Un studiu din 2017 a găsit legături între acizii grași mononesaturați și rețeaua neuronală din creier. Aceasta este responsabilă pentru inteligență.

O piele mai strălucitoare

Alimentul este plin de grăsimi sănătoase și antioxidanți, ambele fiind legate de sănătatea pielii. Într-un studiu din 2020, au fost analizate 39 de femei care consumau avocado zilnic. Rezultatele au indicat că acestea aveau pielea vizibil mai fermă pe frunte și o elasticitate crescută a pielii.

Antioxidanții din avocado, legați de o vedere mai clară

El  este bogat în antioxidanți și luteină carotenoid. Acești luptători cu radicalii liberi sunt benefici pentru sănătatea ochilor și pot ajuta la degenerescenta maculară legată de vârstă. Luteina previne, sau cel puțin încetinește, efectele îmbătrânirii ochilor.