Roșiile cu brânză sunt preferate de noi toți. Fie că le mâncăm pe post de gustare sau chiar de fel principal, această combinație este una dintre primele pe listă mai ales vara. Nutriționiștii au dezvăluit ce se petrece în organismul nostru atunci când combinăm aceste două produse.

La prima vedere, această combinație pare destul de inofensivă. Specialiștii vin însă cu o cu totul altă părere și susțin că ea ar putea să reprezinte o amenințare la sănătatea noastră.

Risc major să te îngrași

Roșiile pot avea nenumărate beneficii pentru sănătate, la fel și în cazul brânzei. Totuși, consumate în exces, aceste două alimente își pot modifica acul pe cântar. Mai exact, dacă le mănânci destul de des, există riscul să te îngrași.

Roșiile sunt în general sănătoase, însă brânza conține foarte multe calorii. Brânza este bogată în grăsimi și în calorii. În plus, are un aport ridicat de sodiu și nu ajută la menținerea senzației de sațietate pe termen lung. Atunci când mâncăm roșii cu brânză aveam tendința să punem peste această combinație și puțin ulei. Dacă alături de ele mai mâncăm și pâine, atunci orice fel de regim alimentar este anulat din start.

Proporția de roșii și brânză în farfurie

Roșiile și brânza nu reprezintă o masă echilibrată și trebuie să ținem cont că o putem consuma ocazional, nicidecum zilnic. Cu alte cuvinte, aceste două alimente consumate în cantități mari pot duce la probleme de sănătate.

Pentru a nu renunța total la această combinație ideală, nutriționiștii au susținut că roșiile cu brânză se pot mânca în anumite condiții. Regula ar fi ca în farfurie să existe roșii în proporție de 80%.

Pot apărea probleme de sănătate

Totodată, dacă se dorește pierderea în greutate, se recomandă alegerea unor tipuri de brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi și calorii.

Printre opțiuni se numără brânza cottage, care are un conținut caloric de aproximativ 163 de calorii per porție, și parmezanul sau brânza feta, care sunt considerate sărace în calorii conform nutriționiștilor (aproximativ 75 de calorii pentru 28 de grame de brânză feta).

Atenție mare și la consumul de roșii. O cantitate prea mare duce la acumularea de pietre la rinichi în organism. Roșiile sunt bogate în calciu și oxalat, care, atunci când sunt prezente în exces în organism, nu sunt ușor de metabolizat sau de eliminat din corp. Aceste elemente încep să se depună în organism, ducând la formarea de pietre la rinichi.