„Ce-i prea mult strică”

Dacă le consumăm cu moderație, atât roșiile, cât și brânza, nu ne vor crea probleme și chiar sunt benefice. Consumul excesiv de brânză poate fi însă problematic, mai ales în cazul unei diete hipocalorice sau dacă se urmărește pierderea în greutate.

Nutriționiștii spun că brânza, în special, conține cantități ridicate de grăsimi și calorii, iar aportul crescut de sodiu din brânză nu contribuie la menținerea senzației de sațietate pe termen lung. Persoanele cu hipertensiune arterială sau cu restricții privind aportul de sodiu ar trebui să limiteze consumul acestor tipuri de brânză sau să opteze pentru unele cu un conținut mai redus.

În plus, atunci când mâncăm roșii cu brânză, există tendința de a adăuga ulei și alte alimente precum pâinea, ceea ce crește aportul caloric.

O regulă simplă pentru un consum sănătos

Există însă o regulă simplă pentru a putea consuma această combinație într-un mod mai sănătos. Mai exact, roșiile ar trebui să reprezinte cel puțin 80% din cantitatea totală din bol, fără a adăuga ulei sau a consuma pâine alături.

De asemenea, în cazul în care se dorește pierderea în greutate, se recomandă alegerea unor tipuri de brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi și calorii. Printre opțiuni se numără brânza cottage, care are un conținut caloric de aproximativ 163 de calorii per porție, și parmezanul sau brânza feta, care sunt considerate sărace în calorii conform nutriționiștilor (aproximativ 75 de calorii pentru 28 de grame de brânză feta).

Atenție și la roșii

În ceea ce privește roșiile, acestea pot avea un conținut ridicat de acid și pot agrava simptomele de reflux gastroesofagian sau de aciditate gastrică crescută la anumite persoane. Astfel, în cazul persoanelor care suferă frecvent de stres digestiv sau care au simptome de reflux gastroesofagian este recomandat să mănânce roșii cu moderație.

În plus, poate părea surprinzător, dar consumul de prea multe roșii poate duce la acumularea de pietre la rinichi în organism. Acest lucru se datorează faptului că roșiile sunt bogate în calciu și oxalat, care, atunci când sunt prezente în exces în organism, nu sunt ușor de metabolizat sau de eliminat din corp. Aceste elemente încep să se depună în organism, ducând la formarea de pietre la rinichi.