Cât de periculos este COVID-19 pentru copii? Valeriu Gheorghiţă: Riscul nu este zero

Declarația specialistului a fost făcută la o dezbatere privind vaccinarea copiilor.  Totodată, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a subliniat că trebuie continuată campania de vaccinare a adulţilor şi a vârstnicilor vulnerabili pentru reducerea pandemiei.

„Cei tineri, copiii în general, au un risc parte mic de a face o formă severă de boală (…) În ceea ce priveşte ponderea cazurilor internate din cauza CIVOD-19, în România, la grupa de vârstă 5-11 ani, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID 19 au fost raportate la această categorie, iar la grupa 10 – 14 ani, circa 3% din cazuri reprezintă cazurile raportate la această grupă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinarea copiilor este un pas înainte

De asemenea, specialistul a explicat că vaccinarea copiilor este un pas înainte, însă nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea adulţilor şi pentru vaccinarea populaţiei vulnerabile.

„Impactul este semnificativ mai mic decât la populaţia adultă, dar nu este zero. Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea adulţilor şi pentru vaccinarea populaţiei vulnerabile, dar este un pas înainte”, a completat medicul.

Copiii cu boli asociate au un risc crescut de 12 ori de a fi spitalizaţi

Potrivit acestuia, copiii cu boli asociate au un risc crescut de 12 ori de a fi spitalizaţi şi un risc mai mare de 19 ori de a ajunge la ATI, mai ales când există mai multe comorbidităţi.

„Indicaţia fermă de vaccinare este adresată celor care se cunosc cu afecţiuni cronice, care-i predispun la forme severe de îmbolnăvire (…) cei care locuiesc cu persoane vulnerabile să dezvolte forme severe. Şi copiii aparent sănătoşi pot să dezvolte, rarisim, dar pot să dezvolte forme grave.

Dacă ne vom focusa pe vaccinarea acestei grupe de vârstă (5 – 11 ani n.r.) în speranţa că vom reduce foarte mult transmiterea într-o populaţie generală cu rată mică de vaccinare la adulţi, impactul va fi nesemnificativ”, a conchis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

Bilanț COVID marți, 21 decembrie!

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 21 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 826 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 88 decese dintre 22 care anterioare.