Cercetătorii olandezi cred că au descoperit vârsta maximă până la care pot trăi oamenii. Pe măsură ce speranța de viață continuă să crească datorită progreselor privind nutriția, a condițiilor de viață mai bune și a îngrijirii medicale, a existat un interes sporit pentru înțelegerea modului în care se poate prelungi durata de viață a oamenilor.

Noul studiu oferă o perspectivă uluitoare, scrie The Brighter Side.

Cât de mult pot trăi oamenii

Cât de mult pot trăi oamenii. Folosind un set cuprinzător de date care a urmărit vârsta exactă a morții pentru aproximativ 75.000 de indivizi olandezi, experții în statistică de la universitățile Tilburg și Erasmus din Rotterdam au postulat o limită de vârstă maximă pentru femei la 115,7 ani. 

În cazul bărbaților, aceasta este ușor mai mică, de 114,1 ani, dar chiar și așa, spun ei, este o perioadă lungă de timp.

Aceste date se întind pe o perioadă de trei decenii, oferind o bază solidă pentru afirmațiile cercetătorilor.

Profesorul John Einmahl, unul dintre oamenii de știință care au realizat studiul, a explicat: „În medie, oamenii trăiesc mai mult, dar cei mai în vârstă dintre noi nu au îmbătrânit în ultimii treizeci de ani”, a remarcat el într-un interviu recent acordat AFP.

Diferența între „durata de viață” și „speranța de viață”

Observațiile lui Einmahl subliniază un paradox. El a afirmat: „Există cu siguranță un fel de zid aici. Desigur, speranța medie de viață a crescut”, subliniind că numărul persoanelor din Olanda care au împlinit 95 de ani aproape s-a triplat în ultima vreme. „Cu toate acestea, pragul maxim în sine nu s-a schimbat”, a remarcat Einmahl.

Pentru a înțelege mai bine, este esențial să facem diferența între „durata de viață” și „speranța de viață”. Primul termen se referă la durata de viață a unui individ, în timp ce cel de-al doilea reprezintă durata medie de viață anticipată pentru indivizi dintr-o anumită grupă de vârstă. 

Speranța de viață servește, de obicei, ca un indicator care arată bunăstarea societății.

În timp ce unii oameni de știință susțin că bolile și deteriorarea celulelor de bază duc la o limită naturală a duratei de viață a omului, alții susțin că nu există niciun plafon de acest tip, dovadă fiind „supercentenarii” care au înregistrat recorduri în ceea ce privește durata de viață (au trăit 110 ani sau mai mult).

Aceste constatări se corelează cu un studiu efectuat în America, unde cercetătorii au constatat o gamă similară de durate de viață.

Franțuzoaica Jeanne Louise Calment a trăit 122 de ani

Aceștia au stabilit că durata maximă de viață a unei persoane se oprește la 90 de ani și este puțin probabil să crească vreodată peste 115 ani. Aceste cifre sunt contrazise de franțuzoaica Jeanne Louise Calment, care a trăit 122 de ani.

Deținătoarea recordului mondial este cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată – născută în 1875, moartă în 1997. Nu se știe dacă reușita ei va fi vreodată depășită, dar Einmahl își propune ca studiul său să fie publicat în curând, ceea ce ar putea dezvălui cheia unei vieți mai lungi.