De asemenea, busuiocul are și numeroase beneficii pentru organism, ajutând la întărirea sistemului imunitar. O tufă de busuioc se adaptează bine oricărui mediu. Are nevoie totuși de căldură și de un loc bine luminat, măcar câteva ore pe zi, scrie HomesandGardens.

Rezistă oricăror condiții dacă este bine udat

Busuiocul rezistă oricăror condiții dacă este bine udat și mai ales dacă are un pământ bun. Busuiocul crește, inițial, din tulpina sa centrală. Dacă tăiați inflorescențele, aceasta va forța planta să se ramifice, făcând mai multe frunze verzi. Realizarea în mod constant a acestui proces va avea ca rezultat creșterea unor frunze sănătoase pe tot parcursul sezonului. Deși poate fi cultivat și în aer liber, busuiocul poate fi cultivat și în interior, în bucătărie.

Când trebuie semănate semințele de busuioc

Busuiocul se înmulțește prin semințe. Acestea ar trebui semănate în lunile martie, aprilie. Busuiocul este sensibil la frig și de aceea trebuie protejat. Expertul Jo Lambell spune că busuiocul în ghiveci este mai rentabil, deoarece tufele de busuioc nu fac față gerului iernii.

Când și cum trebuie udat busuiocul

„Fiecare grădină are variabile speciale, care afectează necesitățile de udare a plantelor. Prin observarea plantei de busuioc și monitorizarea nivelurilor de umiditate a solului, puteți ajusta rutina udării pentru a se potrivi mediului specific și soiurilor de busuioc”, spune Robin Phelps, expert în grădinărit.

Creatorul revistei Simplify Gardening sfătuiește: „Frecvența de udare a busuiocului depinde de mai mulți factori, cum ar fi vremea, stadiul de creștere și tipul de sol în care este plantat”. În general, busuiocul ar trebui să fie udat atunci când partea de sus, de 2 până la 3 cm de sol, se simte uscată la atingere.

Și cel mai bine dimineața

Cel mai probabil, udarea trebuie făcută o dată la trei zile în lunile de vară, când vremea este caldă și uscată. Udarea poate ajunge la o dată pe săptămână sau o dată la 10 zile în perioadele mai reci sau ploioase. Phelps continuă: „Un alt sfat pentru a menține planta de busuioc înfloritoare este să o udați dimineața. Acest lucru permite ca orice exces de apă de pe frunze să se evapore la soare, reducând riscul unor boli fungice”.

Tăierea tulpinii principale va ajuta planta să crească mai mult

Potrivit lui Lambell, în loc să tăiați doar frunzele plantei, tăiați tulpina principală complet, aproximativ un sfert de cm deasupra nodurilor, nu dedesubt. Acest lucru va permite ramurilor mai mici să crească din noduri. Apoi puteți lua frunze din tulpina pe care ați îndepărtat-o, fără a provoca stres plantei. „Luați întotdeauna frunze din partea de sus a plantei, nu din partea de jos. Tăierea tulpinii principale va ajuta planta să crească mai mult, făcând-o mai stufoasă”, sfătuiește el.

Dacă cultivați busuioc în ghiveci, pentru a-l consuma proaspăt, nu este recomandată folosirea unor îngrășăminte chimice, ci a îngrășămintelor naturale – cojile de ou sau frunze uscate.