Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de pui de țară

Carnea de pui de țară se numără printre preferințele consumatorilor români. Aceasta se datorează faptului că este un aliment bio, fără aditivi nocivi pentru organism.

În plus, este apreciată pentru gustul său mai autentic. Cu toate acestea, puțini își permit să o achiziționeze.

carne de pui
Carne de pui / SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă locuiești în mediul urban și îți dorești să savurezi carnea de pui crescută la curte, gospodărită de un țăran priceput, ar trebui să știi că acest produs poate fi acum considerat un lux.

Prețul său a crescut semnificativ. De aceea, mulți oameni își calculează de mai multe ori costul înainte de a-l achiziționa.

Întreținerea puilor de țară nu este deloc ușoară, mai ales în contextul în care prețurile hranei necesare creșterii lor au crescut considerabil în ultima perioadă. Se pare că gospodarii iau în considerare munca și eforturile depuse și, drept urmare, își ajustează prețurile.

Astfel, crescătorii din zonele rurale solicită în prezent, pentru un kilogram de carne de pui, aproximativ 27 de lei, însă acesta poate reprezenta adesea doar un punct de plecare. Prețul poate crește până la 48 de lei în cazul unei păsări mai mari, scrie Fanatik.

De asemenea, un pui ajuns la maturitate și potrivit pentru sacrificare poate avea o valoare cuprinsă între 67 lei și 81 de lei, în funcție de greutatea sa, situată între 2,5 și 3 kilograme.

Negociind, este posibil să obțineți o reducere de până la 50 de lei.

carne de pui
Carne de pui / SURSA FOTO: Dreamstime

Și carnea de curcan s-a scumpit

Însă numai puiul de țară a devenit un aliment considerat lux, ci și carnea de curcan. De obicei, aceasta era mai costisitoare decât carnea de pui, însă în ultima perioadă prețurile au crescut semnificativ. Un kilogram poate începe de la suma de 40 de lei.

Și în cazul curcanului, greutatea este un factor luat în considerare. Astfel, dacă o astfel de pasăre sau o porțiune din ea cântărește între 8 și 10 kilograme, va trebui să plătiți sume considerabile. Acest lucru înseamnă că veți scoate din buzunar în jur de 280 sau 350 de lei.

Carnea de curcan, ideală pentru diete

Pentru unii români, valoarea acestor produse nu este o problemă, deoarece le consideră opțiuni mai sănătoase. Acestea sunt cunoscute pentru conținutul lor redus de grăsimi și calorii.

În plus, carnea de curcan este considerată ideală pentru dietele sănătoase. Este recomandată pentru cei care suferă de afecțiuni precum bolile de tiroidă sau cancerul, datorită conținutului său bogat în vitamine diverse.

”Curcanul este o sursă bogată de proteine, vitamine (B6, B12) și aminoacizi (triptofan). Niacina și complexul de vitamine B din curcan sunt esențiale pentru alimentarea organismului cu energie, în timp ce triptofanul, unul dintre cei 9 aminoacizi esențiali pe care corpul uman nu îi poate produce, dar de care are nevoie, contribuie la secretarea hormonilor melatonină și serotonină.

(…) Carnea de curcan conține zinc și seleniu – component esențial în buna funcționare a tiroidei și cu proprietăți anticancerigene.  Carnea de curcan primează și în ceea ce privește conținutul redus de colesterol – are mai puțin colesterol față de carnea de pui, carnea de porc sau carne de vită (…), explică dr. Laura Ene, pe doc.ro, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.