Carnea de pui, din ce în ce mai populară în România

În țara noastră, sectorul avicol se numără printre puținele domenii în care reușim să fim autonomi și să nu depindem de importuri. Cu toate acestea, carnea de porc rămâne prima opțiune a consumatorului român.

„Pe astea le iau că știu că mănâncă toată lumea. Să arate bine.

Cum zice și ăsta, să fie crescut la sol și hrănit cu porumb”, a declarat un cumpărător pentru Pro TV.

Chiar dacă nu a depășit în preferințe carnea de porc în rândul românilor, carne de pui câștigă din ce în ce mai mult teren.

În medie, un român consumă 28 de kilograme de carne de pui pe an. În general, preferințele noastre se îndreaptă către pulpe și aripioare, care sunt, de altfel, și mai accesibile din punct de vedere financiar în comparație cu pieptul, o opțiune mai costisitoare și mai bogată în proteine.

Carnea de pui este preferată și datorită prețului mai accesibil. Industria păsărilor de carne a cunoscut o creștere semnificativă și se numără printre sectoarele care sunt complet independente de importuri.

Exporturile din acest sector sunt, de asemenea, în creștere constantă.

„Firmele mari din domeniu merg foarte bine pe Germania, pe Olanda, Danemarca, datorită faptului că avem o carne de calitate.

Ce mănâncă pasărea se regăsește în carne. De asta la noi carnea are gust și la ei nu”, spune Constantin Stafie, reprezentantul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

În ultimii ani au apărut, de asemenea multe afaceri cu păsări crescute în aer liber, lent.

carne de pui
Carne de pui /  SURSA FOTO: Dreamstime

Vânzările de carne de vită au scăzut

În paralel, în România, vânzările de carne de vită înregistrează o scădere. Creșterea prețurilor a descurajat potențialii cumpărători.

„Carnea pe care o producem noi este o carne premium și automat, ca orice produs de calitate, prețul este mai mare.

E clar că suntem mult sub ceea ce înseamnă putere de cumpărare a celor din statele cu tradiție și acolo unde consumul cărnii de vită este mult mai mare”, a declarat Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne.

Agricultorii din România reușesc să asigure doar 30% din necesarul național de carne de vită și mai puțin de 20% din consumul total de carne de porc. Restul este importat.

Carnea de pui, un aliment de bază în dieta americanilor

Puiul reprezintă un aliment fundamental și în dieta americanilor. Conform informațiilor furnizate de Consiliul Național al Puiului, americanii consumă în medie aproximativ 100 de kilograme de carne de pui pe an per persoană.

Aceasta este o cantitate mai mare decât în orice altă țară din lume. Datorită disponibilității, accesibilității și versatilității sale, nu este surprinzător faptul că puiul ocupă prima poziție ca fiind cea mai consumată sursă de proteină.

Pe lângă aceasta, carnea de pui conține 10 vitamine și minerale esențiale. De asemenea, oferă o cantitate semnificativă de proteine și are un conținut redus de grăsimi saturate. Astfel, se plasează în categoria proteinelor sănătoase. Mai multe puteți citi aici.