"Dacă suma alocată recapitalizării este mai mică de 150 miliarde de euro înaintea anunţării unor veşti proaste referitoare la Grecia, am putea asista la o dezamăgire a investitorilor, cu rezultat imediat pe burse", a atras atenţia Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul firmei de trading online X-Trade Brokers.

Potrivit acestuia, tot 150 miliarde euro este şi expunerea băncilor europene pe Grecia. În plus, pierderile estimate de cei care au expunere pe datorii vor fi de circa 50%, prin reducerea datoriilor. Dar, deşi pierderile directe sunt de 80 miliarde euro, suma care trebuie alocată recapitălizării trebuie să fie mai mare pentru că nu este vorba numai de Grecia, ci şi de toate ţările care au expunere mare pe datorii elene.
Grecia nu poate plăti toate datoriile

"Este aproape clar că vor trebui şterse o parte din datorii, Grecia nu le va putea plăti pe toate. Ţara plăteşte o dobândă de 24% pe obligaţiunile pe 10 ani. De regulă, de la 7% încolo, datoriile nu mai sunt sustenabile", a subliniat specialistul.
Spre comparaţie, Italia are o dobândă, pe obligaţiunile pe 10 ani, de sub 6%.
Potrivit lui Cazacu, sumele necesare recapitalizării pot veni ori de la acţionarii băncilor, ori din Fondul European de Stabilitate. Totodată, suma reală pe care ar putea s-o obţină Grecia din vânzarea activelor statului, evaluate la circa 125 miliarde, ar putea fi semnificativ mai mică de atât.

"Suntem în criză, preţul activelor este pe scădere la nivel european şi se găsesc cu greu cumpărători gata să plătească o sumă atât de mare", a explicat Cazacu.
Până la sfârşitul acestei luni, liderii europeni trebuie să găsească o soluţia privind recapitalizarea băncilor europene şi să anunţe o soluţie radicală privind Grecia.