Transformarea Casei Poporului în centrul comercial de tip mall ar aduce anual la bugetul de stat în jur de 100 mil. euro, în condiţiile în care suprafaţa mastodontului din buricul Bucureştiului este de patru ori mai mare decât cea a AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din Sud-Estul Europei.

„Ca exerciţiu, dacă suprafaţa Casei Poporului este de circa patru ori mai mare decât a Cotroceni Park, veniturile ar trebuie să fie undeva de trei ori peste ce se încasează la Cotroceni, asta pentru că întreţinerea este mult mai mare. Oricum e criminal să închiriezi o astfel de clădire. Pot să îmi imaginez o clădire multifuncţională, însă statul nu poate face acest lucru decât într-un parteneriat public privat, pentru că trebuie făcute investiţii imense. Dacă ne uităm la Casa Radio şi vedem cât se munceşte ca să o transforme în mall, nici nu pot să îmi imaginez cum ar fi la Casa Poporului“, a declarat pentru capital.ro Antonio Zărnescu, general manager al Adviser Management Solutions.

Veniturile anuale estimate de proprietarii AFI Palace Cotroceni se ridică la 32 mil. euro. Astfel, dacă la Casa Poporului s-ar încasa de trei ori mai mult, suma ar ajunge la circa 100 mil. euro anual. Încasările pentru mall-ul „Casa Poporului“ ar fi silimare cu cele estimate pentru cel mai mare mall din Europa, deschis anul trecut în Moscova şi aflat în proprietatea Immoeast, a cărui suprafaţă închiriabilă este de 170.000 mp. Golden Babylon Rostokino are 440 de magazine dispuse pe două etaje.

Palatul Parlamentului adăposteste 440 de birouri, zeci de săli de conferinţă, cele mai mari fiind cele între 1.000 mp şi 1.500 mp fiecare. Are două săli cu peste 2.000 mp, două săli de şedinţă cu o capacitate de 1.200 de locuri şi respectiv de 850 de locuri. Suprafaţa totală ajunge la 265.000 mp.

Proiect de lege al lui Prigoană

Deputatul PDL Silviu Prigoană a declarat, joi, că a finalizat proiectul de lege privind mutarea sediului Parlamentului, în varianta unicamerală, din Casa Poporului într-o clădire pe care Nicolae Ceauşescu o construise pentru Biblioteca Naţională a României.

El a precizat că este vorba despre clădirea care se află în faţa Magazinului Junior.

„Este vorba despre un proiect de lege pe care peste două săptămâni o să îl depun în Parlament, de mutare a Parlanentului României în Biblioteca Naţională. Acolo nu a fost niciodată Bibliotecă Naţională, a fost o clădire construită de Ceauşescu în vederea creării unei biblioteci, ea a rămas în paragină de 20 de ani, acum a început într-un avânt pionieresc Ministerul Culturii să facă investiţie de 64 de milioane de euro, aşa-numitul Mall Cultural, dar eu cred că 300 de deputaţi sau senatori sau cum va fi în unicameral, au loc acolo, în clădirea aceasta, iar această minunată clădire să aducă plusvaloare poporului român”, a spus Prigoană, citat de Mediafax.

Cum arată mall-ul imaginat de Prigoană

Întrebat dacă actualul sediu al Parlamentului va fi transformat în mall, Prigoană a răspuns: „Există nişte discuţii avansate cu companii de entertainment care se ocupă de aşa ceva. În accepţiunea noastră, mall-ul înseamnă magazin, dar nu va fi magazin, ci cu totul şi cu totul altceva, vor fi cele mai mari expoziţii şi târguri de pe planetă, în ceea ce priveşte domenii de activitate variate: lansări de CD-uri, probabi băieţii se gândesc să mute festivalurile internaţionale în Bucureşti”.

El a explicat că acest proiect înseamnă turism, transport, cazare şi masă, adică „plusvaloare la bugetul de stat”.

„Rolul meu acesta este să aduc bani la buget, nu să cer”, a mai spus el.

Silviu Prigoană a menţionat că mutarea Parlamentului se va face peste trei ani.