Prețul aurului a înregistrat o nouă valoare record luni. Tensiunile geopolitice și cererea robustă pentru aur din China au contribuit la stimularea acestui trend ascendent. Datele privind prețul aurului au fost furnizate de Bloomberg.

Luni, prețul spot al aurului a atins un nivel record de 2.265,73 dolari pe uncie (aproximativ 31 de grame). A înregistrat o creștere de 1,6% față de valoarea înregistrată la închiderea ședinței de joi. Această creștere vine după ce aurul a stabilit deja o serie de recorduri în sesiunile recente.

Inflația de bază în SUA a înregistrat o scădere

Datele statistice publicate vineri, când piețele financiare au fost închise, arată că inflația de bază în SUA, un indicator preferat de Fed pentru a evalua presiunile inflaționiste, a înregistrat o scădere în luna februarie, în timp ce consumul a crescut. Aceste date furnizează noi argumente pentru o posibilă reducere a costurilor cu împrumuturile. Cu toate acestea, banca centrală americană a adoptat un ton prudent.

Mai multe date statistice pozitive au condus la o creștere de aproximativ 14% în ceea ce privește prețul aurului începând de la mijlocul lunii februarie. Perspectiva relaxării politicii monetare a marilor bănci centrale, precum și tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu și Ucraina, au susținut acest avans.

economie, ratele dobânzilor, procent
dobanzi/SURSA FOTO: Dreamstime

Motivul pentru care prețul aurului a crescut

De asemenea, au avut loc achiziții semnificative de aur din partea băncilor centrale. Este vorba de China, unde consumatorii au început să acumuleze aur în contextul problemelor din cea mai mare economie asiatică.

După publicarea cifrelor privind inflația din luna februarie, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a făcut o serie de declarații. El a spus că datele sunt „conforme cu așteptările”. Acesta a mai arătat că Fed nu grăbește reducerea dobânzilor.

Se estimează că Fed va reduce dobânzile în luna iunie

Cu toate acestea, piețele financiare estimează acum că există 61% șanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie. Este în creștere față de ziua de joi, când șansele erau doar de 57%. În general, dobânzile mai mici sunt considerate un factor pozitiv pentru aur. Aste pentru că aurul nu generează dobânzi pentru investitori.

„Datele privind inflația, în special comentariile lui Powell, au furnizat un nou impuls pentru aur, iar piața devine din ce în ce mai convinsă că Fed va începe să reducă dobânzile în luna iunie,” a declarat Warren Patterson, analist la ING Groep NV.

Perspectivele pozitive ale aurului au primit sprijin și din partea unor bănci importante. JPMorgan Chase & Co., printre altele, a estimat luna trecută că prețul unciei de aur ar putea atinge 2.500 de dolari în acest an. De asemenea, analiștii de la Goldman Sachs Group cred că există potențialul ca aurul să ajungă la 2.300 de dolari pe uncie, în contextul dobânzilor reduse.