Acționarii Fondului Proprietatea își pot face, în sfârșit, calculele referitoare la profitul ce poate fi obținut din tranzacționarea pe o piață reglementată. Unde prețul real este disponibil tot timpul și pentru toată lumea.
„Piețele și companiile din țările emergente sunt încă subevaluate, iar potențialul de creștere este foarte mare“, spune Mark Mobius, președintele Franklin Templeton Emerging Markets. Șeful administratorului de la Fondul Proprietatea prezintă astfel oportunitatea de investire nu doar la întâlnirile cu jurnaliștii, ci și în cele cu potențialii investitori. Consorțiul de intermediari ai listării (format din brokerii Raiffeisen Capital & Investment, ING Bank și Banca Română pentru Dezvoltare) vor pleca, împreună cu managerii Fondului, într-un turneu extern de promovare care va dura trei săptămâni.
Strategia de administrare a activelor Fondului, anunțată săptămâna trecută, include, într-unul dintre cele mai importante puncte, modificarea expunerii pe sectorul energetic, acolo unde sunt prezente cele mai valoroase active. Nu mai puțin de 80% din active sunt concentrate în companii din energie electrică, petrol și gaze.
Avantaje și dezavantaje
Fondul Proprietatea are active în valoare totală de 3,57 miliarde euro (15,3 miliarde lei), echivalentul unei valori nete pe acțiune de 0,26 euro (1,11 lei). Conform datelor din piață, ultimele tranzacții efectuate pe piața secundară au fost efectuate în jurul a 0,5 lei pe titlu, potențialul de creștere după listare fiind cu atât mai mare. Deocamdată, rapoartele brokerilor au ajuns la un consens pentru valoarea-țintă a acțiunii, în jurul nivelului de 0,8 lei. Chiar și așa, creșterea potențială față de ultima cotație luată în calcul este de 60%.
„Avantajele investiției în acțiunile Fondului rezidă din expunerea pe sectorul energetic din România, interesul investitorilor străini, experiența pe piețele emergente și opțiunea de răscumpărare a 10% în vederea apropierii cotației de valoarea activului net“, arată analiștii Tradeville. Însă punctele tari sunt și puncte slabe. „Înființarea giganților energetici Electra și Hidroenergetica reprezintă cel mai mare pericol viitor, prin managementul numit politic și agregarea companiilor neprofitabile cu cele profitabile“, arată analiștii de la Prime Transaction, care adaugă și că „donația Romgaz creează un precedent periculos și transmite un mesaj negativ către potențialii investitori instituționali.“
Pericolele au fost sesizate și de managerii Fondului, care vor încerca să listeze o parte a companiilor încă nelistate (55 din totalul de 83 de companii din portofoliu), vor vinde parțial sau integral anumite participații și vor achiziționa altele. „Cele mai mari încasări vor veni din ofertele publice inițiale realizate cu deținerile de la companiile nelistate“, spune Greg Konieczny, managerul Fondului.  Iar cu banii lichizi pe care îi deține în prezent în bănci și cu cei care vor veni din vânzări, administratorii intenționează să cumpere acțiuni ale companiilor din Europa de Est, zonă emergentă pe care o cunosc foarte bine.„Banii trebuie să producă, nu să stea la bancă, iar destinațiile preferate sunt piețele apropiate, cu potențial de creștere mult mai mare decât al celor din Vest“, spune Greg Konieczny.
Oportunitate pe termen lung
Pe lângă acționarii Fondului proveniți dintre foștii proprietari, principalul beneficiar al acestei listări este piața de capital din România, inclusă fiind aici și Bursa de Valori București (BVB). „Capitalizarea Fondului Proprietatea va fi, conform valorii nete a activelor, a doua ca mărime de la BVB, însă cu un free-float (acțiuni libere la tranzacționare) ce poate ajunge la două miliarde de euro, ne așteptăm ca lichiditatea întregii piețe să se tripleze“, a declarat Dana-Mirela Ionescu, președinte și CEO al Raiffeisen Capital & Investment.
Listarea Fondului va repune piața de capital din România pe harta investitorilor străini, interes fiind găsit și printre fonduri din Asia. Cum multiplii pieței din prezent sunt sub nivelul din 2005, posibilitățile de creștere sunt foarte atractive. Însă piața va avea nevoie de mai multe acțiuni valoaroase, titlurile Fondului nu vor fi de ajuns. „Sperăm că statul se va ține de cuvânt și va lista anul acesta companiile din utilități pe care le-a anunțat, precum Romgaz sau Hidroelectrica și Nuclearelectrica, toate fiind pregătite pentru intrarea la Bursa de Valori“, spune Greg Konieczny.
Deocamdată, urcarea Fondului Proprietatea la cota BVB după cinci ani de la înființare rămâne principalul eveniment al anului pentru piața de capital, cu o recomandare puternică de cumpărare din partea tuturor brokerilor. De altfel, variația cotației din prima zi de tranzacționare nu are limită de creștere sau scădere. „Fondul Proprietatea reprezintă o oportunitate și pentru investitorul cu orizont lung de investire datorită perioadei mai mari de timp necesară administratorului pentru restructurarea portofoliului“, arată Dragoș Dărăbuț, analist Tradeville.
3,57 mld. euro este capitalizarea Fondului Proprietatea conform valorii activului net, a doua ca mărime de la BVB în cazul în care va depăși valoarea nominală
Potențialul Fondului Proprietatea de creștere a lichidității bursei și a cotației va fi demonstrat din prima zi.
Dana-Mirela Ionescu, președinte, Raiffeisen Capital & Investment

Interviu
Guvernanța corporativă și relația dintre minoritari și majoritari sunt principalele lucruri care trebuie îmbunătățite în România în opinia managerului Fondului Proprietatea, Greg Konieczny de la Franklin Templeton Investments, care a stat de vorbă cu Revista Capital înaintea listării Fondului la Bursă.

Capital: Cât de bună este relația dintre administratorul Fondului Proprietatea și acționarul majoritar – statul român, mai ales după contestația față de donația Romgaz la buget?
Greg Konieczny: Acționarii, inclusiv statul român, trebuie să înțeleagă că tot ce facem noi are ca scop creșterea valorii activelor și a companiei. Nu au existat comentarii oficiale legate de contestația noastră și sperăm în continaure că vom reuși să obținem partea Fondului din donația către stat, sunt mai multe variante.
Capital: Sunt deschiși investitorii străini către acțiunile Fondului Proprietatea?
Greg Konieczny: Unii dintre ei sunt deja acționari, dar uitându-ne la numărul celor care și-au manifestat deja interesul pentru titlurile Fondului, putem spune că impactul va fi major pentru piața românească. Evident, Romgaz, Petrom, Hidroelectrica și Nuclearelectrica sunt cele mai importante active din portofoliu, dar la fel de bine trebuie explicate și posibilitățile pe care le au companiile nelistate, mai puțin transparente decât cele listate.
Capital: Care sunt estimările pentru 2011, atât pentru economie, cât și pentru piața de capital?
Greg Konieczny: Ne așteptăm ca economia să crească ușor, cu 1-2% în acest an, iar evoluția pozitivă a economiei se va vedea și pe piața de capital, care ar trebui să crească mai mult. De altfel, se poate vedea și din evoluția de la începutul acestui an, când cotațiile bursiere au urcat foarte repede. Criza, paradoxal, poate ajuta piața. Pe de o parte, obligă statul român să privatizeze prin inetrmediul bursei, iar pe de alta, cotațiile sunt încă la un nivel foarte atractiv.

Capital: Credeți că statul român va reuși să se țină de cuvânt și să listeze copaniile pe care le-a anunțat, precum Romgaz sau Hidroelectrica?
Greg Konieczny: Impresia mea este că românii au tendința să facă totul în ultimul moment. Atunci când au un termen limită, la început nu fac nimic, iar atunci când rămâne doar 10% din timpul inițial, fac tot ce trebuiau să facă de la bun început. Da, cred ca Romgaz și Hidroelectrica vor fi listate.
Capital: Aveți în plan să vindeți active din portofoliul actual?
Greg Konieczny: Da, avem deja în pregătire dețineri mai mici pe care le pregătim pentru vânzare. Vor exista schimbări în portofoliu, noi conducem Fondul Proprietatea la fel cum conducem toate fondurile pe care le avem în administrare în lume. Nu ținem seama doar de dividendele pe care le oferă o companie, dividendele trebuie să însemne doar un bonus, important este ca valoarea deținerii să crească, iar aici România are un potențial foarte bun, deoarece economia este încă în dezvoltare și nicio piață nu este maturizată complet.
Capital: Ce companii din sectorul privat din România ați dori să fie listate la Bursă și în care să investiți?
Greg Konieczny: Romtelecom este una dintre primele companii pe care sperăm să le vedem în curând pe bursă. O alta ar fi RDS – RCS, care a încercat să se listeze în afară, dar nu a reușit. Cum în prezent compania are nevoie de finanțare, listarea la București ar putea însemna un preț foarte bun pentru potențialii investitori.
Capital: Ce veți face cu banii pe care îi aveți sub formă de lichidități?
Greg Konieczny: Avem aproximativ 9% din active sub formă de cash în prezent, pe care intenționăm să îl folosim pentru achiziția de acțiuni. Scopul este să avem toți banii în active, nu să îi păstrăm cash. Vom căuta acțiuni cu potențial pe piața românească, dar și pe piețele din Europa de Est, care sunt mult mai atractive decât cele din vestul continentului.