Librarium Bastilia este o librărie-concept, menită nu doar să ofere cărţi, discuri, audiobookuri ci şi să găzduiască evenimente culturale şi dezbateri. Amplasată în Casa Petraşcu, ansamblu de clădiri construit sub supravegherea arhitectului Ion Mincu, librăria va fi de asemenea un loc de socializare şi petrecere a timpului liber pentru tineri, în special pentru studenţii Academiei de Studii Economice (ASE) cu care se învecinează.

„Piaţa Romană a fost şi va fi întotdeauna o zonă de interes major pentru retaileri. Decizia de a inaugura prima locaţie din Bucureşti, într-una din cele mai elegante vile de patrimoniu, reprezentativă atât din punct de vedere arhitectural cât şi din punct de vedere al amplasării in inima oraşului, va  contribui semnificativ la susţinerea conceptului de librărie pentru toţi”, a declarat Mihaela Petruescu, Account Manager Retail Department, CBRE România.

Datând din 1912, Casa Gheorghe Petraşcu este construită după planurile arhitectului Spiridon Cegăneanu – discipol al lui Ion Mincu, în stil neoromânesc. Aparţinând ansamblului de trei vile al fraţilor Petraşcu: Nicolae, Constantin şi Gheorghe, casa a funcţionat de-a lungul timpului ca atelier pentru creaţiile celui din urmă, unul dintre cei mai importanţi pictori ai României interbelice. Văzute din exterior cele trei case nu se disting între ele, fiind cuprinse în acelaşi complex, având o faţadă unitară, însă în interior se diferenţiază simţitor, punând în evidenţă diferenţele materiale şi de gust ale celor trei fraţi. Cu remarcabile ornamente din ceramică smălţuită pe faţadă, clădirea monument istoric a fost consolidată şi restaurată în perioada 1997-2000.

Librarium a deschis primul spaţiu în decembrie 2008 la Timişoara, reţeaua fiind completată ulterior cu încă două librării în Cluj-Napoca şi Iaşi.