Aglomeratia infernala din orase, lipsa spatiilor verzi, stresul cotidian ii determina pe din ce in ce mai multi romani sa caute solutii pentru a evada din aceasta atmosfera apasatoare. Cum preturile terenurilor si al caselor din localitatile aflate in imediata vecinatate a marilor aglomerari urbane au sarit practic in aer, o solutie viabila sunt casele taranesti aflate, este adevarat, la distante ceva mai mari. Preturile pentru astfel de casute variaza intre 10.000 si 15.000 de euro, in functie de amplasament si facilitati. “Practic, cu cat ne indepartam de un mare oras, cu atat costurile de achizitie devin suportabile”, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala din Bruxelles.


Pentru a putea gasi cele mai bune oportunitati este necesar sa va deplasati la fata locului si sa va invingeti prejudecatile, intrucat o astfel de investitie se poate dovedi una de viitor.
Chiar daca satul in care v-ati decis sa cumparati o casa nu dispune momentan de gaze sau de drumuri asfaltate, fondurile care vor fi alocate pentru dezvoltarea rurala, ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, vor rezolva aceasta problema.


Intrebarea fireasca pe care ne-o punem atunci cand vrem sa facem o astfel de investitie se refera la distanta la care ne departam de orasul de resedinta. Profesorul Artur Silvestri, care a realizat si un studiu pe tema caselor de la tara, ne recomanda sa nu depasim 100 de kilometri fata de localitatea in care stam.


Asadar, in cazul Bucurestiului, o casuta cumparata in judetele Arges, Prahova, Dambovita sau Buzau poate satisface foarte bine nevoile de confort si relaxare ale unei familii. Alte zone din apropierea Capitalei catre care va puteti indrepta sunt Filipestii de Padure, Mihailesti sau Peris. De asemenea, nici localitatile unde se afla salbe de lacuri si care ofera un peisaj de vis nu trebuie ocolite.


Exista si zone unde preturile au crescut intr-un ritm ametitor. Cele mai concludente exemple in acest sens sunt Breaza, Sinaia, Predeal sau Busteni. Acest fenomen a determinat cumparatorii sa se orienteze catre solutii alternative, mai ieftine, dar de aceeasi calitate. Zone precum Valeni, Cheia, Provita sunt de luat in seama pentru potentialul lor. De asemenea, si o casa situata in apropierea Dunarii poate avea un farmec aparte. “Aproape fiecare oras important are in jurul lui localitati unde se pot gasi case taranesti care merita cumparate”, afirma Silvestri.





“Practic, cu cat ne indepartam de un mare oras cu atat costurile
de achizitie devin suportabile.”












Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala de la Bruxelles






Cei care se decid sa cumpere o astfel de casa trebuie sa stie ca modul de viata intr-o astfel de proprietate nu este similar cu cel de la vila. O casa la tara se afla intre gospodariile localnicilor care cresc porci, gaini si au si o tarla cu porumb in spatele gradinii.


De asemenea, ar fi de preferat sa cautati locuinte din caramida, a caror structura sa permita eventuale lucrari de reamenajare. “De obicei, fundatiile acestor case sunt facute din lemn, la fel si stalpii de rezistenta, astfel incat lucrarile de consolidare reprezinta o necesitate”, recomanda Cosette Tutunea, directorul agentiei imobiliare Casa rom Invest.


Astfel, cu o suma rezonabila, conforul unei asemenea case poate fi sporit. Fosa septica, putul cu hidrofor si centrala termica, acolo unde exista gaze, pot transforma casa de la tara intr-o locuinta confortabila.


Asadar, investitia intr-o astfel de locuinta situata intr-o zona pitoreasca, care ulterior poate deveni chiar si punct de atractie turistic, poate fi una de succes.

In acest moment, hinterlandul (zona de la periferie) unei metropole se afla intr-o continua expansiune. Insa, depinde foarte mult de autoritatile locale daca aceasta dezvoltare se va realiza in mod organizat sau haotic. Spre exemplu, periferia Capitalei este reprezentata de o multime de catune, sate si comune despre care cei mai multi dintre bucuresteni nici macar nu au auzit. Din acest punct de vedere, potentialul de dezvoltare este mai mult decat impresionant.





Ce ne atrage si ce ne impiedica sa traim la tara


Avantaje



• Costurile de achizitie suportabile. Pretul unei case la tara poate porni de la cateva mii de euro si poate ajunge la circa 15.000 de euro.


• Zonele cu potential turistic. Exista case taranesti amplasate in zone pitoresti, care pot deveni, in timp, chiar zone turistice.


• Oaza de relaxare. Departe de poluarea marilor orase, o astfel de casa va poate oferi linistea de care aveti nevoie pentru a scapa de stresul cotidian.


Dezavantaje



• Distanta mare fata de oras. O casa relativ ieftina o puteti gasi la distante mai mari de 40-50 de kilometri fata de localitatea de resedinta.


• Vechimea casei. De obicei, locuintele taranesti sunt destul de vechi, necesitand lucrari de consolidare si amenajare.


• Modul de viata rural. Aflandu-se in vatra satului, casele taranesti se afla intre locuintele satenilor, ceea ce nu confera intotdeauna un mod de a locui similar cu cel de la vila.


• Infrastructura precara. De obicei, comunele aflate la o oarecare distanta de orase nu dispun de gaze, drumuri asfaltate sau sistem de alimentare cu apa.