Deficit de 15 miliarde de lei la bugetul pentru pensii

Daniel Baciu a recunoscut că la bugetul pentru pensii, există un deficit de 15 miliarde de lei. Directorul CPP a asigurat însă că românii vor primi banii pentru care au munci.

„An de an, colectarea este din ce în ce mai bună. Noi sperăm ca și în anul 2024 să avem o colectare bună, astfel încât subvenția de la bugetul de stat să fie diminuată.

Dar nu este nicio problemă, nu suntem noi singurul stat din Uniunea Europeană care se confruntă cu această situație.

Pensiile din Pilonul I sunt garantate de Constituție și de stat, astfel încât oamenii trebuie să-și primească pensia cuvenită pentru o muncă pe care au făcut-o de-a lungul vieții”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.

Întrebat despre suma care se suplimentează de la bugetul de stat pentru plata pensiilor, Daniel Baciu a răspuns:

„În momentul de față avem o proiecție pentru anul următor, dar această proiecție este posibil să nu fie chiar exactă, pentru că  depinde foarte mult de nivelul de colectare, însă vorbim despre aproximativ 15 miliarde”.

Daniel Baciu
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Marcel Ciolacu a răbufnit din cauza celor care critică măririle de pensii

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a avut un mesaj pentru cei care critică măririle de pensii. Acesta a răbufnit la adresa celor care spun că nu sunt bani pentru pensii și ar trebui folosiți pentru altceva.

„Nu mai pot să rabd, să îi văd la televizor că în continuu discută de unde sunt bani pentru pensionari.

Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România. Oamenii aceia sunt părinţii şi bunicii noştri. Eu nu pot lăsa acei oameni să moară de foame, să nu aibă bani de medicamente”, a declarat liderul PSD.

Cum se vor recalcula pensiile?

Amintim că recent, Daniel Baciu a furnizat detalii suplimentare cu privire la pensiile românilor.

Conform afirmațiilor lui Daniel Baciu, se lucrează în prezent pentru o singură etapă, programată pentru 1 septembrie, fără a fi prevăzute etape intermediare.

El subliniază că legea stipulează explicit ca pensionarii să primească toate pensiile recalibrate conform noii formule de calcul în luna septembrie.

Baciu adaugă că impactul bugetar a fost evaluat încă de la începutul anului și a fost inclus în Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Șeful CNPP declară că sunt disponibile resursele financiare necesare pentru a acoperi impactul atât al indexării cu 13,8% începând cu 1 ianuarie, cât și al recalculării.

În plus, el a menționat că, potrivit legii, recalcularea se va realiza începând cu 1 septembrie. Prin urmare, accentuează că nu va exista o recalculare efectuată în etape.

Daniel Baciu a detaliat și perioadele de cotizare pentru care se acordă punctele de stabilitate. Potrivit afirmațiilor sale, acestea includ:

  • 0,5 puncte pentru fiecare an cuprins între 25 și 30 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an cuprins între 30 și 35 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an ce trece de 35 de ani

Mai multe puteți citi aici.