Toți românii care ies la pensie și nu au anii necesari trebuie să știe cât costă să cumpere o lună de vechime în muncă. Un alt aspect important a fost dezvăluit de Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. El a explicat ce se poate face în cazul în care românii sunt interesați să aibă vechime la pensie, dar nu au toți banii.

Toată lumea în România știe că își poate cumpăra, dacă ne lipsesc anumiți ani la pensie, anumite perioade de cotizație din cartea de muncă, în anumite condiții. Nu toți au habar, însă, care este suma pe care sunt nevoiți să o scoată din buzunar.

Suma plătită pentru o lună de vechime în muncă

Câți bani sunt necesari pentru a cumpăra o lună de vechime în muncă? Aceasta este una dintre întrebările care îi macină pe mulți oameni dornici să fie liniștiți la pensie. Astfel, dacă un român vrea să-şi cumpere o lună de vechime în muncă, trebuie făcut următorul calcul: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei și obținem 750 lei.

Cu alte cuvinte, acesta este prețul în prezent pentru o lună de vechime în muncă.

Multe persoane vor, însă să știe cât costa și un an de vechime în muncă. Astfel, calculul pentru o persoană care are nevoie de 12 luni arată în felul următor: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000 lei.

„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari. Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, în direct la TV.

Soluția pentru românii care nu au toți banii

Daniel Baciu a venit și cu o veste bună pentru românii care și-ar dori vechime în muncă dar nu au toți banii pentru a cumpăra anii.

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a menționat președintele Casei Naționale de Pensii, potrivit antena3.ro.

Data limită este 31 august

Daniel Baciu a oferit și o statistică a românilor care au apucat până acum să-și cumpere vechime pentru pensie. Astfel, el a arătat că sunt peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei.

„Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă. Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, luni, la Antena 3 CNN.