De mai bine de trei luni nu se mai gasesc de cumparat carti de munca. Stocurile au fost epuizate, iar tiparirea lor a fost oprita, din toamna anului 1998, din lipsa de fonduri.
Conform legii, la 30 de zile de la data incheierii contractului de munca, angajatorul trebuie sa prezinte cartea de munca a noului angajat la directiile de munca. Insa lipsa cu desavarsire a acestor acte din centrele de distribuire apartinand directiilor de munca ii determina pe agentii economici sa renunte sau sa amane angajarea de personal.
Mai grava este situatia angajatilor aflati in prag de pensionare si care au cartile de munca pierdute. Acestora nu le pot fi incheiate dosarele de pensionare. Horia Plaiasu, director in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, ne-a declarat ca din lipsa de bani ministerul nu a mai organizat anul trecut nici-o licitatie pentru tiparirea cartilor de munca. „In 1999, bugetul MMPS a fost foarte mic. Aveam nevoie de vreo trei miliarde lei pentru tiparirea acestor carti, insa nici la rectificarea bugetului nu am primit nimic”, precizeaza Horia Plaiasu.
Ultima licitatie a fost organizata in 1998 si castigata de SC Tipoholding SA din Cluj. „Noi ne-am onorat contractul semnat cu Ministerul Muncii. In toamna anului 1998 s-au distribuit ultimele transe de carti de munca tiparite la noi”, ne-a declarat Horatiu Iovanas, director comercial la Tipoholding SA Cluj.
Firmele au ajuns sa se fereasca de angajari
Cand vor aparea din nou la vanzare cartile de munca? Nu se stie. „Chiar daca pe hartie avem banii aprobati, dureaza ceva pana la alocarea lor. Pentru ca Ministerul Finantelor face esalonarea pe trimestre a acestor fonduri si nu cunoastem inca in ce trimestru ni se vor deschide finantarile”, a mai precizat Horia Plaiasu. Nici daca se vor mai tipari altele noi nu am putut afla.
Se pare ca Ministerul Muncii intentioneaza alinierea sistemului de angajare la standardele occidentale. Vor disparea cartile de munca si vor aparea carnetele de asigurat, dupa cum ne-au informat surse din MMPS.
Pana se vor decide autoritatile ce vor face cu aceste carti de munca, agentii economici nu au decat de suferit. Ba chiar si oamenii aflati in pragul primei lor angajari si care nu poseda carte de munca. Desi aceasta problema ce persista de la inceputul anului este cvasicunoscuta atat de inspectorii de munca, cat si de minister, agentii economici sunt in continuare pusi pe drumuri in cautarea acestor carti de munca. Ba mai mult, nu a existat pana in prezent nici-o informare oficiala legata de desfiintarea cartilor de munca sau de posibilitatile de angajare in aceasta situatie. Fapt ce i-a determinat pe multi angajatori sa renunte la incheierea de noi contracte de angajare. Paul Dobrescu, inspector-sef adjunct la Inspectoratul Teritorial al Muncii Bucuresti, ne-a informat totusi ca lipsa cartilor de munca nu impiedica angajarea.
Contractul de munca poate fi incheiat conform legii, ulterior urmand sa fie completata si cartea de munca. In caz ca aceasta nu poate fi procurata in timpul prevazut de lege, angajatorul poate prezenta la camera de munca contractul de munca incheiat in forma scrisa cu angajatorul.