titlurilor de proprietate, a arhivei documentatiei cadastrale si a arhivei de carti funciare preluata de la Ministerul Justitiei.Utilizarea sistemului informatic, care va contine functii de acces Internet si semnatura digitala, va scurta timpul necesar inregistrarii proprietatii.Totodata, prin unificarea sistemului de cadastru si publicitate imobiliara, cetateanul a fost scutit de drumurile repetate intre diferitele institutii care administrau separat serviciile de cadastru si publicitate imobiliara. De asemenea, in baza protocolului semnat de catre ANCPI si Uniunea Nationala a Notarilor din Romania, s-a simplificat procesul de derulare al tranzactiilor imobiliare. Atat vanzatorii, cat si cumparatorii intra in contact direct doar cu notarul care autentifica actul tranzactiei. Acesta are obligatia legala ca, inainte si dupa momentul intocmirii unor acte notariale in legatura cu bunuri imobile, sa solicite efectuarea operatiunilor de publicitate imobiliara. Documentatia cadastrala se transmite pe circuit intern biroului de carte funciara in vederea deschiderii de carte funciara. Spre deosebire de sistemul anterior, in care proprietarul nu-si inscria dreptul real in cartea funciara decat in momentul instrainarii imobilului, in sistemul actual, deschiderea cartii funciare are loc in mod automat, dupa intocmirea documentatiei cadastrale.
Posta va verifica imobilele
Timp de cinci zile se blocheaza cartea funciara a imobilului si nu mai este posibil ca un proprietar sa vanda imobilul la mai multi cumparatori, asa cum se mai practica in trecut.In acest sens, extrasele de carte funciara au fost personalizate, destinatia acestora fiind precis determinata. Aceasta procedura va securiza relatia dintre notar si biroul de carte funciara.Extrasul de carte funciara solicitat ANCPI de catre notar va contine numele proprietarului sau dupa caz ale proprietarilor imobilului, baza legala in care acestia l-au obtinut (contract de vanzare-cumparare, mostenire, titlu de proprietate in baza Legii nr. 18/1991 etc.) si daca este sau nu liber de sarcini, adica daca este ipotecat.Tarifele pentru serviciile de publicitate imobiliara sunt incluse in taxa notariala de timbru, reprezentand 30% din aceasta. Cetatenul nu este nevoit sa plateasca in plus pentru inscrierea in cartea funciara. Notarii au sarcina de a calcula tariful corespunzator, de a-l deduce din taxa de timbru perceputa si de a-l vira in contul ANCPI. Restul de 70% din taxa notariala de timbru reprezinta venit la bugetul local. Totodata, prima inscriere in cartea funciara a titlurilor de proprietate emise in baza legilor proprietatii nu se tarifeaza atunci cand nu se realizeaza alte operatiuni cadastrale.„Este de notorietate corvoada la care era supus un om daca dorea sa-si inregistreze imobilul. Toata alergatura de la notar la judecatorii, la birourile de carte funciara va disparea“, spune Cristian Ilie, directorul general al ANCPI.Un alt serviciu care va fi pus in viitor la dispozitia cetatenilor vizeaza posibilitatea verificarii imobilelor prin intermediul Postei Romane. In prezent, se cauta solutii pentru stabilirea unor proceduri de depunere a cererilor si de eliberare a extraselor de carte funciara la oficiile postale. In acest mod, informatiile solicitate vor putea fi primite direct la domiciliul solicitantului.In acest mod, relatia cu publicul va fi extinsa prin intermediul serviciilor oferite de cele circa 7.000 de oficii postale, 1.200 de birouri notariale, precum si prin cele 42 de oficii de cadastru si publicitate imobiliara existente la nivelul fiecarei resedinte de judet.De asemenea, pana in 2009 va fi constituit un ortofotoplan digital al Romaniei, astfel incat o anumita suprafata va putea fi detaliata, fiind posibila vizualizarea terenurilor sau cladirilor din zona respectiva.

Beneficiile unui sistem eficient de inregistrare a proprietatii

• Garantarea si asigurarea dreptului de proprietate
• Crearea unei baze reale de impozitare
• Dezvoltarea creditului ipotecar
• Sprijinirea si garantarea indeplinirii actului de justitie si de administratie publica
• Reducerea litigiilor
• Dezvoltarea si monitorizarea pietei imobiliare
• Protejarea domeniului statului
• Sprijinirea imbunatatirilor funciare
• Imbunatatirea dezvoltarii infrastructurii si a dezvoltarii urbane
• Facilitarea reformei funciare
• Sprijinirea activitatilor de protectie a mediului
• Furnizarea de date statistice
• Principalii beneficiarii ai unui sistem eficient de inregistrare a terenurilor sunt cetatenii si companiile, care beneficiaza de asigurarea dreptului de proprietate, de o mai mare stabilitate sociala, de acces mai usor la credite ipotecare, oportunitati de afaceri si cresterea investitiilor, precum si cresterea mobilitatii si usurarea transferului dreptului de proprietate.