Fie că va intra în 2015, fie mai târziu, România face parte din statele obligate să adere la moneda europeană.

Alături de noi, condamnați să adere la moneda euro mai sunt bulgarii, cehii, ungurii și polonezii.

Singurul stat care nu e obligat sub Tratatul de la Maastricht să adere la moneda euro este Marea Britanie.

Suedia a ales să nu facă parte din zona euro, iar Banca Centrală a decis că Suedia va trece la moneda euro când suedezii vor fi de acord cu acest lucru.

De asemenea, Danemarca și-a negociat dreptul de a nu adopta moneda unică, deși se află în ERM II și îndeplinește absolut toate cele 5 criterii de convergență.

Guvernul României a renunţat la termenul de 1 ianuarie 2015, prevăzut până acum pentru aderarea la zona euro, potrivit noului program de convergenţă, care va fi transmis la Bruxelles.

Sintagma abstractă "adoptarea monedei euro" a fost resimţită concret de greci, în 2001, ca o scădere imediată a nivelului de trai: preţurile au crescut de până la trei ori, iar salariile au scăzut. În plus, odată cu renunţarea la drahmă, vechea monedă a grecilor, autorităţile de la Atena au pierdut un instrument important, cursul de schimb.
Dacă l-ar fi avut acum, criza din Grecia nu ar fi fost atât de adâncă, deoarece o parte din presiunea care există asupra bugetului ar fi fost transferată asupra deprecierii monedei naţionale. Iată însă că, la zece ani de la aderarea la zona euro, Grecia are nevoie să fie salvată la propriu de partenerii europeni. Portugalia a renunţat la escudos în favoarea monedei unice în 1999, numărându-se printre ţările fondatoare ale zonei euro.