Anul acesta aduce schimbări în Programul Start-up Nation care sare în ajutorul antreprenorilor la început de drum. Cel mai important este că criteriul numărului de angajați nu mai reprezintă un impediment dar mai nou, fiecare dintre investitori vor trebui să investească între 5% și 15% pentru a-și face propunerile realizabile.

”Programul de finanțare Start Up Nation este finanțat de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, acesta se îndreaptă către întreprinderile mici și mijlocii, atragere de investiții și promovarea exportului. Numărul exprimat pe proiecte, noi preconizăm că va fi de 2500 sau 3500 de beneficiari”, a adăugat Nadia Shebai de la Expert Consulting în deschiderea conferinței.

Prioritățile eligibilității

Cât despre unele criterii de eligibilitate, sunt vizate doar companiile existente care au fost înființate cel târziu pe 01.01.2020, fie companiile noi care se înființează special pentru acest program. De asemenea societățile eligibile nu trebuie să se afle în stare de insolvență, lichidare sau faliment, nu au fost subiectul unei decizii hotărâte de către Comisia Europeană sau alt furnizor de stat, nu au datorii la ANAF și nu depășesc plafonul de 200.000 euro, dar mai este necesar și un fond CAEN autorizat și eligibil acestui program.

De asemenea este important de luat în considerare faptul că nu există criterii de vârstă pentru aplicarea la aceste alocații nerambursabile. Totodată proiectele pot fi dezvoltate atât în mediul urban cât și în cel rural. Mult mai important este faptul că această finanțare se poate aloca unui singur cod CAEN. Acesta trebuie să fie eligibil din lista de coduri pentru Start Up Nation 2022.

”Nu se mai pune foarte mult baza pe numărul de angajați”

”Ce este important este să țineți cont este că cine este sub 100 de puncte, nu o să ajungă la faza de finanțare, în al doilea rând, nu este atât de ușor să ajungi la acest punctaj deci trebuie să ai o idee mai deosebită.  Trebuie să vii cu 15% din finanțare, deci sunt niște lucruri schimbate față de edițiile trecute și nu se mai pune foarte mult baza pe numărul de angajați cum s-a pus la ultima sesiune în care s-au cerut 6 sau 7 angajați, lucru care nu era atât de fezabil din punct de vedere al unei afaceri”, a conchis Marian Mocan.

De asemenea, la fel ca în anii anteriori, mijloacele de transport se încadrează la categoria de cheltuieli eligibile. Acestea pot include autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri și multe altele, fiecare dintre ele trebuie să se încadreze în suma de 50.000 lei cu TVA. Această nouă tranșă de fonduri europene se preconizează că va fi lansată în luna mai sau iunie a acestui an.