Care sunt cele mai inovatoare orașe din lume în 2022

Pe măsură ce oamenii se întorc treptat la normalitate, tot mai multe orașe își revin de pe urma efectelor pandemiei, potrivit unui nou raport. San Francisco, Londra și Beijing sunt centre de talente și inovație, iar orașele din SUA continuă să domine piețele în domeniul inovației, arată o analiză publicată de Forumul Economic Mondial pe site-ul său.

În ciuda provocărilor globale actuale, orașele cu cele mai puternice centre de inovare și care beneficiază de oameni extrem de talentați sunt cel mai bine plasate pentru succesul viitor, potrivit unui nou raport.

Pe măsură ce companiile caută focare de talent, pe care să-și constuiască afacerile, locațiile cele mai inovatoare se depășesc unele pe altele în ceea ce privește activitatea economică și creează un flux de capital imobiliar, potrivit ”Innovation Geographies”, cel mai recent raport al companiei imobiliare, JLL. Analiza a peste 100 de orașe, realizată ultima dată în 2019, măsoară inovația și talentul, în relație cu investițiile imobiliare. Conform datelor, San Jose și Silicon Valley se află în fruntea clasamentelor atât în ceea ce priveșete inovație, cât și pentru concentrarea unui număr mare de talente.

Liderii globali

San Francisco, Londra și Beijing își mențin dominația inovației, potrivit raportului. SUA se află în fruntea acestui clasament. San Jose rămâne un centru major de inovație, iar Boston și New York continuă să atragă capital, corporații și talente datorită apropierii lor de universități de renume.

Europa domină în ceea ce privește talentele, cu 7 dintre primele 15 orașe în top, Londra și Paris remarcându-se ca doi jucători majori în clasamentul din 2022. În Asia, Singapore rămâne cheia pentru investițiile străine directe.

San Francisco, Tokyo și Londra deschid drumul spre o redresare mai puternică

„În ciuda provocărilor actuale, imobilele comerciale ar trebui să beneficieze de o expansiune economică continuă în 2022”, spune Carol Hodgson, director de cercetare globală la JLL.

„Cu oamenii dornici să se întoarcă la birouri, să călătorească și să socializeze în acest an, orașele mari, bogate în talente, precum San Francisco, Tokyo și Londra, vor avea avantajul de a deschide drumul spre o redresare mai puternică”, susține Hodgson. „Acestea sunt semne de optimism pentru piața de birouri, deoarece își poate crea un nou scop post-pandemie, ca centru de inovație și colaborare”, adaugă ea.

Tel Aviv urcă rapid pe harta globală a inovației

Seul și Beijing se alătură pe lista primelor 25 de orașe pentru 2022, în timp ce Shanghai, Berlin și Toronto fac eforturi pentru a deveni centre ale talentelor și inovației. De asemenea, Tel Aviv urcă rapid pe harta globală a inovației, potrivit JLL.

Potrivit datelor, orașele indiene și chineze, precum Bengaluru și Guangzhou, își extind ecosistemele de inovație. În plus, orașe mai mici „bogate în talente”, precum Denver, Melbourne și Stockholm, continuă să atragă niveluri mai mari de capital și de talente.