Best Distribution ţinteşte o cifră de afaceri de 9 milioane de euro (fără TVA) la nivelul lui 2010, iar pentru 2011 preconizează o creştere de 12-15 procente.  

“Creşterea se datorează, atât faptului că Best Distribution a devenit anul acesta distribuitorul oficial al Ubisoft în România, cât şi potentialului general de creştere a pieţei de jocuri video din România şi Bulgaria.

 “Există încă un mare potenţial de creştere al pieţei de jocuri video din România, în condiţiile în care anul trecut s-au vândut 250.000 de jocuri, iar pentru anul acesta estimăm că vânzările vor ajunge la 320.000 de unităţi. Titluri precum Call of Duty- Black Ops, Assassins Creed Brotherhood sau NFS Hot Pursuit, recent lansate, vor contribui substanţial la creşterea vânzărilor”, declară Spiros Jamas, preşedinte al CD Media.

Cel mai vândut titlu
În România, cel mai bine vândut titlu în primele 9 luni din 2010 este World of Warcraft cu toate produsele sale în peste 20.000 de unităţi vândute, urmat de Starcraft 2 cu peste 10.000 de bucăţi vândute. Cele mai bine vândute titluri în regiune sunt familia de produse World of Warcraft pe primul loc, urmat de Starcraft 2, FIFA 11 şi Call of Duty – Black Ops.

Piaţa de jocuri în regiunea balcanică
Cel mai mare distribuitor de jocuri video din Europa de Sud şi de Est, CD Media, estimează pentru anul în curs o cifră de afaceri de 30 milioane de euro şi 45 milioane euro pentru 2011, cumulat pentru Grecia, România, Cipru, Bulgaria şi zona ex-iugoslavă.
În primele 9 luni din 2010, piaţa de jocuri video s-a aflat pe un trend ascendent. În Grecia şi în România vânzările au crescut cu 15%, piaţa înregistrând o creştere de 15 procente în euro.
CD Media deţine o cotă din piaţa de software de entertainment de 50% în Grecia, 75% în România prin Best Distribution şi 90% în Cipru prin Goodtones.

PC vs. Consolă
În Balcani, jocurile pentru PC sunt mai bine vândute decât cele pentru console. De exemplu, în România, 60% din piaţa este reprezentată de vânzările de jocuri pentru PC, pe când în Grecia  doar 30% din piaţa este acoperită de vânzările pe platforma PC. “În orice caz, piaţa de console este în creştere – există potenţial de creştere în următorii 5 ani pentru piaţa din România. Creşterea se va datora printre altele şi deschiderilor de noi lanţuri europene de retail-eri care nu sunt încă prezenţi pe piaţa din România, cum ar fi  magazine de electrocasnice şi electronice care au România prezentă pe lista lor de priorităţi”, este de părere Spiros Jamas.  

Tendinţa generală pe piaţa de jocuri video este dezvoltarea titlurilor destinate tuturor membrilor familiei

Consumatorul constant de jocuri video, care reprezintă 25% din totalul pieţei, este segmentul de vârstă 18-25 ani şi este orientat exclusiv catre titluri pentru PC. Consumatorul ocazional (50% din totalul pieţei) este reprezentat de persoane peste 25 de ani care, de cele mai multe ori, alege titluri pentru consolă.
Consumatorul ad-hoc, care achiziţionează jocuri doar pentru divertisment ocazional, reprezintă doar 25% din total. Titlurile dezvoltate de Ubisoft sunt un bun exemplu de titluri destinate consumatorului ocazional, fiind jocuri de divertisment şi care se adresează întregii familii.
SURSA: Best Distribution