Putin s-a născut la Leningrad (Sankt Petersburg) pe data de 7 octombrie 1952, fiind unicul copil al unui veteran de război şi al unei muncitoare care trăiau la periferia orașului. Ca adolescent, cel care avea să devină președintele Rusiei a lucrat la postul de radio al şcolii la care învăţa, unde se pare că difuza muzica trupei Beatles sau a altor grupuri de rock din Occident.

Unul dintre apropiații săi susţine că Putin era fanul lui Paul McCartney şi că „Yesterday” era cântecul său preferat. Încă de tânăr, Putin era pasionat de judo, devenind chiar campion la vârsta de 22 de ani.

Cariera de spion

Președintele Rusiei și-a început cariera de angajat al serviciilor secrete de foarte de tânăr. Mai precis, a intrat în structurile KGB la doar 23 de ani, unde se ocupa de turiștii străini. În 1985, KGB-ul l-a trimis pe Putin la Dresda, în Germania de Est, unde a trăit sub acoperire cu numele de „Mr. Adamov”. Potrivit unor informaţii, Putin a învăţat limba germană atât de bine că era capabil să imite anumite dialecte. Spre deosebire de alţi agenţi KGB, lui Putin îi plăcea să-şi petrească timpul cu germani.

A primit, în final, medalia de bronz „Pentru servicii excepţionale aduse Armatei Poporului”. În 1989, Zidul Berlinului a căzut, iar Putin s-a întors la Leningrad unde a primit un job sub tutela primului primar democrat al orașului.

Vladimir Putin şi-a dat demisia din KGB în 1991. În acest mod, Putin şi-a început activitatea în administraţie. În 1996, viitorul președinteal Rusiei şi-a luat familia şi s-a mutat la Moscova, unde a urcat rapid pe scara ierarhică. După mai multe posturi deţinute, el a ajuns în 1998 conducătorul FSB, fostul KGB.

Putere absolută

În august 1999, Boris Elţîn l-a numit premier pe Vladimir Putin. O lună mai târziu, popularitatea lui Putin era de 2 la sută. El era al cincilea premier din ultimii doi ani şi nimeni nu-l credea pe Elţîn când acesta susţinea că Putin va fi succesorul său. Însă, spre surprinderea tuturor, Elţîn şi-a anunţat demisia şi l-a numit succesor pe Vladimir Putin, în decembrie 1999.

Una dintre primele decizii ale lui Putin a fost să-i acorde „imunitate deplină lui Elţîn în faţa oricăror investigaţii pentru activităţi ilegale, protejarea documentelor private ale acestuia, a reşedinţelor şi bunurilor deţinute în faţa unor posibile confiscări”.

În cei 20 de ani de putere, Vladimir Putin a fost ales președinte de patru ori și a avut un mandat de premier în timpul lui Dimitri Medvedev, perioada în care practic s-a folosit de un artificiu constituțional de a conduce țara, deși legile nu-i mai permiteau la vremea aceea să mai candideze pentru un nou mandat.

Între anii 2000-2008, economia Rusiei a crescut cu 72%. Ulterior, prăbuşirea preţului petrolului şi impunerea sancţiunilor occidentale ca urmare a anexării Crimeei şi intervenţiei militare în estul Ucrainei, au făcut ca economia Rusiei să se deterioreze.

O zi din viața celui mai puternic om de pe planetă

În cei 20 de ani de putere nelimitată în Rusia, Puțin a apărut de nenumărate ori pe coperta unor reviste celebre precum Time sau The Economist și a fost desemnat cel mai puternic om de pe planetă. Așa cum era de așteptat, în jurul liderului de la Kremlin au început să se nască tot felul de legende, unele alunecând chiar în zona conspirațiilor. Astfel, s-a conturat ideea că Vladimir Putin ar fi, de departe, cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere estimată la peste 40 de miliarde de dolari.

De-a lungul timpului, fotografii informale cu președintele rus i-au creat deopotrivă o imagine de lider atotputernic, dar și de om cald, iubitor și sensibil. Cu cât s-a învăluit mai tare în mister, cu atât mai mult presa a dorit să aibă acces la informații despre viața privată a „țarului.” Astfel, revista americană Newsweek a publicat un amplu material despre viața privată a lui Putin, încercând să contureze o zi din viața celui care conduce una dintre cele mai mari puteri ale lumii.

Așa cum era de așteptat, Putin este obsedat de informație însă, în ciuda faptului că a fost format de KGB, cele mai importante informații pentru el nu sunt cele din rapoartele de intelligence, ci din ziare. Mai precis, din tabloide. Publicațiile pe care liderul de la Kremlin le citește zilnic sunt Komsomolskaya Pravda și Moskovsky Komsomolets.

Contează cel mai mult, pentru că au milioane de cititori. Titlurile lor, opiniile scrise aici, reacțiile afectează întreaga populație a Rusiei, iar președintele vrea să știe care sunt știrile care influențează opinia publică. Abia apoi, citește ziarele „quality” Vedomosti și Kommersant. Cel mai puțin important este dosarul cu presa străină, unde citește doar selecții de știri negative, pentru că vrea să știe cât de departe pot merge cu demonizarea lui.

Putin se ferește să folosească tehnologia, pentru că i se pare nesigură. Astfel că citește rapoarte pe hârtie și utilizează telefone fixe de pe vremea Uniunii Sovietice, scrie Newsweek.

De la serviciile de informații primește zilnic trei rapoarte: unul de la FSB, serviciul intern de informații, unul de la SVR, serviciul de informații externe și unul de la FSO, serviciul de informații al armatei. Programul zilnic al lui Putin este realizat pe câteva luni înainte și este extrem de bine organizat, pe intervale de câte un sfert de oră.

Șeful statului rus nu locuiește la Moscova pentru că nu-i place aglomerația urbană. Își petrece timpul la reședința sa din Novo-Ogaryovo, aflată șa exact 24 de km de palatul de la Kremlin. Când decide să facă acest drum, traficul pe această rută este închis complet. Nu-i place să se deplaseze foarte mult în afara reședinței, fapt pentru care viața sa de zi cu zi este una văzută ca fiind monotonă. În weekend-uri, Putin alege să meargă la hochei sau judo, fiind un foarte mare iubitor de sport.

Detalii neobișnuite din viața lui Putin

Ca orice puternic al lumii, Putin trăiește cu teama că ar putea fi otrăvit. Astfel, protocolul de la Kremlin îi interzice să consume alimente lactate precum și orice alt aliment în afara celor furnizate de aparatul personal, controlat foatre strict de serviciile secrete. Putin nu are voie să consume alimente nici măcar dacă sunt oferite de alte instituții ale statului rus.

De asemenea, în vizitele oficiale în străinătate, toată mâncarea care urmează să fie consumată de președintele Rusiei este controlată foate strict de serviciile de securitate.

Un alt detaliu picant din viața lui Putin este legat de aeronava prezidențială. Cu o lungime de peste 55 de metri, avionul are o anvergură a aripilor de 60 de metri şi poate atinge 900 de kilometri pe oră. A costat 430 de milioane de euro şi se poate spune că e un adevărat palat zburător. Drept exemplu stau dormitorul dotat cu un pat imens, toaleta placată cu aur, sala de fitness şi cea de conferinţe.

Cei de la Newsweek scriu faptul că, pentru deplasările lui Putin, zboară întotdeauna trei avioane: în primul se află mașinile din coloana oficială, în timp ce în al doilea se află membrii staff-ului oficial. În al treilea avion se află președintele. Oameni din jurul lui au povestit că niciodată nu te poți afla mai mai puțin de 3 metri de Vladimir Putin și că în jurul său, în orice moment, se află nu mai puțin de 10 gărzi de corp.