Daca sejurul planificat a fi petrecut in spatiul Schengen se doreste a fi mai lung, atunci vor fi necesare sume destul de mari de bani, de genul a mii de euro, destul de tentante de altfel pentru hoti. In aceste conditii si avand in vedere si faptul ca o data cu eliminarea vizelor pentru romani a avut loc, in majoritatea tarilor din spatiul Schengen, si trecerea la o noua moneda, bancherii ne recomanda folosirea cardurilor.
In ghidul destinat celor care vor calatorii in spatiul Schengen, ghid lansat de Ministerul de Interne si care poate fi consultat si pe site-ul acestuia, se arata ca dovada posesiei banilor necesari calatoriei poate fi facuta nu numai prin prezentarea de cash. Pentru carduri, dovada poate fi constituita de extrasul de cont care nu trebuie sa fie mai vechi de doua zile, in raport cu momentul in care are loc parasirea teritoriului Romaniei sau, in cazul in care la punctul de trecere a frontierei exista bancomate sau POS-uri, prin intermediul acestora.
Cardurile ofera consumatorilor nu doar o modalitate mai convenabila de plata la punctele de vanzare sau posibilitatea de a obtine numerar de la ATM-uri, ci in anumite cazuri si o serie de servicii conexe, cum ar fi servicii medicale gratuite, asigurari de calatorie, compensatii in caz de rapiri, accidente in timpul calatoriei si spitalizare, precum si asistenta si compensatii in cazul anularii calatoriei, intarzierii sau pierderii bagajelor (vezi cardurile Visa emise de Citibank si Banca Romaneasca sau cele American Express furnizate de Banca Tiriac, singura conditie pentru a fi beneficiarul acestor servicii fiind aceea ca achitarea transportului – bilet de tren, de avion sau benzina in cazul calatoriei cu masina – sa se faca prin card). In plus, folosirea cardului te scuteste de plata unor comisioane mai mari. Cursul de schimb utilizat in cazul cardurilor este cel de pe piata interbancara europeana (folosit intre banci), mult mai avantajos decat acela afisat la casele de schimb ale bancilor sau la cele independente, conform reprezentantilor in Romania ai Visa si Europay, din care se scad si comisioanele (destul de mari) pe care casele de schimb si bancile din strainatate le percep de obicei. Conform specialistilor, utilizarea cardurilor in strainatate poate conduce la economii de 5-10%. Foarte multe din cardurile emise de bancile din Romania pot fi folosite la cumparaturi in Occident fara ca respectivul cumparator sa plateasca vreun comision. Altele insa nu. In zona euro, cu care spatiul Schengen se identifica in mare masura (din cele 15 state din spatiul Schengen, 12 au inceput la 1 ianuarie 2002, trecerea la euro), Visa dispune de 192.000 automate bancare si de 3,5 milioane de puncte de acceptare a cardurilor la comercianti, cifrele fiind apropiate ca valoare si in cazul Europay. In plus, cardurile diminueaza foarte mult probabilitatea de a fi victima unui furt.
Iar daca dumneavostra riscati sa va incurcati la calculele de conversie a leilor, dolarilor sau a altor valute in euro, cardul cu siguranta ca nu o va face.    

Stiri

Euro, forinti si coroane cehe
BCR va converti gratuit (fara comision), pana pe 31 ianuarie 2002, valutele statelor ce vor trece la moneda unica, prin conturile de disponibilitati la vedere si depozitele la termen. Pentru conturile de disponibilitati si depozit, BCR practica, incepand cu 1 ianuarie 2002, atat la euro cat si la dolar, dobanzi intre 0,75%-3,75%.
La casele de schimb ale bancii, vanzarea si cumpararea valutelor se va face conform cursurilor afisate. In ceea ce priveste schimbul valutar numerar valute IN – numerar alte valute (inclusiv euro) – se efectueaza cu comisionul perceput in mod obisnuit de catre banca, respectiv de 3%.
Si Banca Transilvania va schimba valutele IN in euro dupa data de 1 ianuarie 2002. Operatiunile se vor face la paritatile fixe stabilite de Banca Centrala Europeana. Ridicarile de numerar in euro vor fi insa comisionate cu 1% (minimum 3 euro) in cazul persoanelor juridice si cu 1,5% in cazul persoanelor fizice. Dobanzile la depozitele in euro oferite de Banca Transilvania sunt cuprinse intre 3,5-5%, in functie de termenul pe care e constituit acesta. Banca Transilvania anunta totodata si lansarea unui nou serviciu ce permite persoanelor fizice si juridice sa efectueze plati si incasari direct in forinti si coroane cehe.

Noi sucursale
Piraeus Bank a anuntat de curand, inaugurarea celei de-a patra sucursale in Romania, la Timisoara (Piata Marasti). Celelalte trei functioneaza in Bucuresti (doua) si Targu Mures. Piraeus Bank este una din cele mai mari banci grecesti, cu o cota de piata de aproximativ 10% din intregul
sector bancar elen, 23% din piata leasingului din Grecia si 21% din cea a fondurilor inchise de investitii. La jumatatea lunii decembrie 2001, Piraeus Bank a achizitionat o alta banca greceasca importanta, ETBABank.

Noi produse bancare
Incepand cu luna ianuarie, CEC va emite un nou instrument de economisire: libretul de economii cu depozite la termen. Dobanda este variabila, ea fiind in prezent de 31% pe an, cu doua puncte procentuale peste cea oferita de CEC la alte instrumente de economisire cu acelasi termen (un an).