Circa 200 de manifestanţi au blocat duminică timp de o oră autostrada E-79 între Bulgaria şi Grecia, în dreptul localităţii Simitli (sud-vest). La Yambol (sud-est), manifestanţi care agitau drapele negre au protestat în benzinării, blocând ulterior o autostradă, scrie Agerpres.

Defilări de vehicule, ca urmare a apelurilor lansate pe reţelele de socializare, au avut loc de asemenea sâmbătă în trei oraşe, între care Montana, în nord-vest, regiunea cea mai săracă din UE, unde sunt cele mai ridicate preţuri la carburanţi, potrivit distribuitorilor, care explică aceasta printr-o infrastructură subdezvoltată.

„Preţul la petrolul brut pe pieţele internaţionale a crescut cu 17% din august până la sfârşitul lunii octombrie”, în timp ce preţurile la carburanţi au crescut în Bulgaria cu aproape 5%, ca în toată Uniunea Europeană”, explică Svetoslav Bencev, expert la Asociaţia distribuitorilor de petrol şi gaze.

El afirmă că evoluţia preţurilor va depinde de efectul, începând din 4 noiembrie, al sancţiunilor impuse de SUA Iranului, precum şi de reacţia Arabiei Saudite.

Manifestanţi intervievaţi de postul citat de radio au apreciat totuşi că preţurile carburanţilor, în prezent de 1,2 euro pentru 1 litru în medie la diesel şi 1,19 euro/l pentru benzină ar trebui să ţină cont de nivelul de trai din Bulgaria, unde salariul mediu brut se ridică 575 de euro.

Ministrul de finanţe bulgar, Vladislav Goranov, a declarat vineri că taxele la carburanţi în Bulgaria sunt „cele mai mici din UE”.

Totuşi, partidul de opoziţie „Bulgaria democrată” a informat, bazându-se pe un studiu, că preţul brut la carburanţi este mai ridicat în Bulgaria decât în cinci ţări ale UE, între care Belgia şi Marea Britanie.

El a criticat de asemenea „cvasimonopolul” societăţii ruse Lukoil, care deţine singura rafinărie, majoritatea depozitelor de carburanţi şi cea mai mare reţea de distribuţie din ţară.

Pe pieţele mondiale, preţul petrolului a culminat la începutul lunii octombrie cu cel mai înalt nivel din ultimii doi ani şi jumătate, cu 85 de dolari la barilul de Brent, şi ar urma să continue să crească, odată cu intrarea în vigoare luni a noilor sancţiuni americane împotriva cumpărătorilor de petrol iranian.