Benzinăriile Rompetrol au fost ultimele care au ajustat tarifele – modificarea a venit cu o întârziere de 12 ore, scrie digi24.ro.

Supraacciza de 7 eurocenţi pe litru, introdusă în aprilie 2014, a dispărut din calculul preţului carburanţilor odată cu intrarea în noul an. Tot din prima zi a anului taxa pe valoare adăugată a scăzut de la 20 la 19%.

Eliminarea supra-accizei şi reducerea TVA s-au văzut imediat la pompă. Benzina şi motorina s-au ieftinit cu circa 9%. Cele mai multe benzinării au schimbat preţurile imediat după focurile de artificii care anunţau intrarea în noul an.

În ultima zi din an, bucureştenii au plătit pentru cele mai ieftine sortimente de benzină şi de motorină aproape 5 lei şi 40 de bani.

Facilităţile lui 2017

Anul 2017 începe cu noi reduceri de taxe, precum scăderea cotei generale de TVA de la 20% la 19%, şi cu eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi, în valoare de 7 eurocenţi/litru.

Măsurile menţionate au prevăzută ca dată de intrare în vigoare 1 ianuarie 2017 deşi sunt cuprinse în Codul fiscal care se aplică din 1 ianuarie 2016.

Anul viitor vine cu o serie de modificări cu privire la contribuţiile la asigurările de sănătate (CASS). Astfel, baza de calcul a acestora, la care se aplică cota de 5,5%, va fi plafonată la de cinci ori salariul mediu brut pe economie. În plus, de anul viitor, se elimină excepţia potrivit căreia persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor, investiţii, precum şi din alte surse, nu datorează contribuţie de sănătate pentru aceste venituri dacă realizează şi venituri din salarii, pensii sau din activităţi independente.

Totodată, din 2017, companiile vor beneficia de extinderea perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit. Această măsură a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, şi urma să expire la finalul acestui an. De data aceasta, facilitatea a fost extinsă pe perioadă nedeterminată.

De asemenea, de anul viitor agricultorii vor putea opta pentru un regim special de TVA. Astfel, aceştia vor fi scutiţi de TVA, însă vor plăti o compensaţie în cotă forfetară, care reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor.

"Procentul de compensare în cotă forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 şi 8% începând cu anul 2019", se subliniază în actul normativ care conţine această facilitate.

Acelaşi act normativ conţine şi abrogarea, de anul viitor, a prevederilor referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, suspendarea până la data de 31 decembrie 2019, a obligaţiei depunerii a trei declaraţii informative (cod 392A, 392B şi 393) şi posibilitatea pentru companiile care îşi recapătă codul de TVA, după ce acesta a fost anulat, să refactureze cu TVA pentru perioada în care au avut codul suspendat.