Odată cu creșterea alarmantă a numărului de noi îmbolnăviri, Anglia ia o decizie fără precedent.

Potrivit Dpa, Camera Comunelor a parlamentului britanic a aprobat miercuri seară, cu o majoritate covârşitoare, intrarea Angliei în al doilea lockdown pentru a ţine sub control al doilea val al pandemiei de COVID-19, măsură care va rămâne în vigoare 30 de zile, informează agerpres.

După patru ore de dezbateri, parlamentarii britanici au aprobat, cu 516 voturi pentru şi 38 de voturi împotrivă, planul prezentat de premierul Boris Johnson.

Astfel, începând de joi, ora 00:00 GMT, toate magazinele neesenţiale, barurile şi restaurantele din Marea Britanie vor fi închise până la 2 decembrie, când noul lockdown expiră în mod automat.

Școlile rămân deschise

În ciudat noilor restricții anunțate, școlile, colegiile şi universităţile vor rămâne deschise şi este încurajat lucrul în regim de telemuncă.

În același timp, oamenii îşi vor putea părăsi locuinţele cu un motiv întemeiat, printre care consultaţii medicale, deplasarea către locul de muncă sau cumpărarea de alimente. De asemenea, activităţile fizice sunt permise în spaţii deschise, ca şi întâlnirile cu familia sau prietenii cu condiţia respectării regulilor de distanţare fizică.

În ceea ce privește celelalte componente ale Regatului Unit – Scoţia,Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, acestea au propriile lor politici şi în ultimele săptămâni au introdus restricţii mai dure cu privire la limitarea răspândirii COVID-19.

Regatul Unit a raportat miercuri un număr total de 47.742 de decese cauzate de COVID-19, dintre care 492 în ultimele 24 de ore, cea mai mare valoare a acestui indicator de la jumătatea lunii martie.

Boris Johnson este optimist

”Aceste măsuri din toamnă vizând combaterea creşterii (numărului de cazuri de COVID-19) vor expira automat pe 2 decembrie”, a indicat liderul conservator în faţa membrilor Camerei Comunelor, înaintea votului privind acest al doilea lockdown din Anglia.

El s-a declarat optimist în legătură cu perspectivele pe termen lung în pofida faptului că pandemia creează probleme grave pe termen scurt. ”Deşi acum sunt mai optimist privind viitorul pe termen mediu şi lung decât am fost timp de multe luni, nu poate exista niciun dubiu că situaţia de astăzi este gravă şi că nevoie de acţiune este acută”, a spus Boris Johnson.