Celebra lucrare ‘Car cu boi’ a pictorului român Nicolae Grigorescu a fost vândută, joi seara, pentru suma de 155.000 de euro la licitaţia organizată la Opera Română Bucureşti de Casa de licitaţii Artmark, devenind astfel una dintre cele mai scumpe lucrări de artă tranzacţionate pe piaţa românească.

‘Suma la care s-a vândut Grigorescu este una foarte bună. Artmark se aştepta la această sumă. Este foarte greu să-i convingi pe oameni de valoare. Trebuie lăsaţi să se convingă singuri, trebuie să ai răbdare’, a declarat, pentru AGERPRES, criticul de artă Ruxandra Garofeanu. Tabloul lui Grigorescu, un ulei pe pânză, semnat şi datat dreapta jos, cu roşu, ”Grigorescu”, 1890, cu dimensiunile 65 x 80,5 centimetri, a fost scos la vânzare în cadrul licitaţiei ‘Impresionism şi Postimpresionism românesc’. Estimată la 150.000 – 250.000 de euro, a avut un preţ de pornire de 100.000 de euro, fiind vândută pentru suma de 155.000 de euro unui licitator aflat într-una dintre lojele Operei Naţionale. ‘Bătălia’ finală s-a dat între un cumpărător care a preferat să liciteze telefonic şi o persoană aflată la una dintre lojele Operei Române.

Tabloul lui Grigorescu se află în topul celor mai scumpe lucrări de artă tranzacţionate pe piaţa românească, ocupând locul doi, primul loc fiind ocupat de tabloul ‘Aise’, semnat de Camil Ressu, adjudecat, în 2009, pentru de 160.000 de euro.

Printre lucrările care au ajuns la preţuri de vânzare mari la licitaţia de joi seară se află ‘Trandafiri’ de Ştefan Luchian şi ‘Lila în galben’ de Francis Şirato, ambele lucrări licitate fiecare pentru 50.000 de euro, două lucrări ale pictorului Nicolae Dărăscu, ‘Natură statică cu bujori şi cărţi’ şi ‘Flori de câmp’, licitate la preţul de 42.000 de euro, respectiv 29.000 de euro, sau ‘Băieţi scăldându-se’ de Camil Ressu, vândut pentru 26.000 de euro.

De asemenea, au existat şi lucrări care au fost vândute la preţuri mici – 250 de euro ‘Citadină’ de Stelian Panţu, o acuarelă pe hârtie cu dimensiunile 29,5 x 32 centimetri, sau ‘Buchet de flori’ de Simion Luca, un monotip (ulei pe sticlă pe hârtie) cu dimensiunile 32,6 x 26,5 centimetri.

Dintre cele 127 de tablouri scoase la licitaţie de Casa Artmark au fost vândute 112, suma totală depăşind 800.000 de euro. 15 dintre picturile scoase la licitaţie nu şi-au găsit niciun cumpărător. Printre tablourile nevândute s-a aflat şi cel mai mare tablou licitat de Casa Altmark – ‘Petrecere câmpenească’ de Iosif Iser, guaşă pe hârtie lipită pe placaj, cu dimensiunile 216 x 166 cm.

‘Mizele porniseră spre alte lucruri şi am avut nişte surprize extraordinare, cum au ţâşnit preţurile pentru, spre exemplu, o lucrărică mică de Băncilă, o ţărăncuţă (n.r. – ‘Ţărăncuţă’ de Octav Băncilă, 37,5 x 20 centimetri vândută la 15.500 de euro), să ajungă la nişte preţuri de peste 10.000 de euro nu ne-am fi aşteptat. Sau a fost o Mănciulescu care era un artist interbelic de mâna a doua sau a treia. Dar, probabil, din recalcitranţă, oamenii nu au vrut să aplaude numai la Nicolae Grigorescu. Vorbim de un alt apetit, de o altă dorinţă de a avea în casă ceva mai vesel. Au cumpărată Maria Bănică, tot o artistă interbelică, onorabilă, s-a scris despre ea de bine. Avea o lucrare mai specială, foarte colorată. Sunt mulţi care spun că îi deprimă să pună în casă o lucrare în culori terne, mohorâte, vor ceva vesel, flori sau altceva. Sunt, în schimb, unii care ţin numai la valoare care spun că dacă este Ressu, Steriadi, Dărăscu cumpără. (…) Aceasta a fost o licitaţie unde s-au vândut, cred, 90 % din lucrările cu care am pornit, aceasta arătând că există o cerinţă chiar şi acum într-o perioadă de mare criză’, a declarat, pentru AGERPRES, criticul de artă Ruxandra Garofeanu.

Licitaţia Artmark a lunii septembrie marchează începutul sezonului de toamnă al ‘Bursei de Artă’, un eveniment inedit prin tema sa, fiind şi licitaţia specializată în opere ale impresionismului şi postimpresionismului în spaţiul românesc. Operele de artă expuse şi puse în vânzare în cadrul licitaţiei de la Opera Naţională Bucureşti au fost colectate de-a lungul unei perioade de şase luni şi reprezintă realizări excepţionale ale celor mai importanţi pictori români ai timpului.

Următoarea licitaţie a Casei Armark va fi un duplex Bucureşti-Timişoara, pe 28 octombrie, unde, conform lui Valeriu Sângeorzan, communication manager al casei de licitaţii, vor exista două săli, una la Bucureşti şi cealaltă la Timişoara, cu opere de artă şi amatori de opere de artă, licitatorii putând alege opere atât din sala unde sunt, cât şi din cea aflată în celălalt oraş.

SURSA: Agerpres