Daniel Barrera era considerat de autorităţile de la Bogota drept unul dintre principalii actori ai traficului cu cocaină împreună cu gherila FARC (Forţele armate revoluţionare din Columbia) şi grupările infracţionale provenite din fostele miliţii paramilitare.

“Acesta este probabil captura cea mai importantă din ultimul timp. Era ultimul dintre marii baroni ai drogurilor”, a subliniat preşedintele Santos, mulţumind guvernului de la Caracas pentru colaborarea sa “eficientă”.

Originar din Cali (sud-vest), fostul fief al marilor carteluri columbiene din anii 1980-1990, a căror activitate a fost preluată de grupări criminale provenite mai ales din rândul paramilitarilor, Daniel Barrera era specializat în traficul de cocaină spre SUA. Autorităţile americane oferiseră o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice informaţie care ar fi dus la capturarea sa.

Se estimează că organizaţia sa a trimis spre SUA şi spre Europa peste 900 de tone de cocaină.

Barrera a fost capturat cu ajutorul agenţiei anti-drog din Venezuela, dar mai ales cu cel al serviciului secret britanic MI-6 şi al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, într-o operaţiune condusă de la Washington, a precizat Juan Manuel Santos.

Potrivit şefului poliţiei columbiene, Barrera a fost arestat marţi, în timp ce se găsea într-o cabină telefonică. Operaţiunea a fost posibilă datorită unor "contacte la nivel internaţional" şi lansată din Statele Unite pentru că necesita un "sprijin tehnic special", a declarat generalul Leon Riano.
În ultimii ani, majoritatea marilor baroni ai drogurilor columbieni au fost arestaţi, unii în Venezuela, înainte de a fi extrădaţi în SUA.

Columbia rămâne totuşi cel mai mare producător de cocaină din lume, cu 345 de tone în anul 2011, conform celui mai recent raport al agenţiei specializate a ONU.
Sursa: Agerpres