Capital: Domnule Thierry Bissaga, sunteti unul dintre putinii investitori straini de pe piata romaneasca de capital. De ce ati ales sa investiti aici?
Thierry Bissaga: Romania este o piata importanta daca ne uitam la numarul de locuitori. Iar rezultatele inregistrate de economia romaneasca in ultimii ani ma fac sa cred ca va exista o crestere puternica in viitor. In plus, ca cetatean european, ma uit inainte, catre urmatorul val de tari care vor intra in UE. Integrarea in UE cred ca va trebui sa aiba loc in primul rand prin cooperare la nivelul industriilor si al sectorului financiar.
Capital: Este piata de capital romaneasca atractiva pentru un investitor strain?
Thierry Bissaga: As spune ca este atractiva pentru investitorii care accepta sa riste mai mult pentru a obtine castiguri mari. Capitalizarea bursei romanesti de valori mobiliare este de departe mult mai mica decat cea franceza sau americana. Acesta este motivul pentru care BVB, dar si alte burse de valori din Europa de Est ofera castiguri atractive, in vreme ce alte burse de valori din lume merg numai „in jos”. Principala problema pe care bursa romaneasca de valori va trebui sa o rezolve in urmatorii ani, pentru ca investitorii straini si fondurile de investitii sa fie din ce in ce mai interesate de aceasta piata este cresterea transparentei informatiei financiare. Este principala conditie pentru ca piata romaneasca sa se maturizeze.
Capital: Cand ati intrat prima oara pe piata romaneasca de capital si cum? In ce produse ati ales sa investiti?
Thierry Bissaga: Am investitit in piata de capital romaneasca, pentru prima data, in urma cu un an, cand am venit in Bucuresti, pentru a ma intalni cu cativa parteneri de afaceri. Mi-am creat un portofoliu de actiuni – mic, dar diversificat – doar pentru a putea „sa simt” piata. In acest moment, studiez cu atentie specificitatea acesteia (informatiile disponibile, volatilitatea, psihologia investitorului etc.) si… normal, limba.
Capital: Cati bani ati investit in piata romaneasca de capital? Veti investi mai mult in 2003? In ce anume si de ce?
Thierry Bissaga: Portofoliul pe care l-am construit aici e mai degraba mic in termeni investitionali. Eu inca testez piata, dar interesul meu este in crestere. Probabil ca la urmatoarea vizita in Romania, care va avea loc anul acesta, voi creste suma investita in valori mobiliare romanesti. La ora actuala, 90% din portofoliul pe care il detin in Romania este format din actiuni. Investitia mea in obligatiuni municipale este prima mea incercare de diversificare a portofoliului, fapt ce caracterizeaza filozofia mea investitionala. Nu sunt un speculator, dar caut tot timpul plasamente atractive.
Capital: Cum ati descrie piata romaneasca de capital? Ce este specific in cazul ei? Care sunt aspectele pozitive si negative ce se intalnesc pe piata romaneasca de capital?
Thierry Bissaga: Piata de capital romaneasca este, inca, un loc pentru specialistii autohtoni. Din nou trebuie sa mentionez problema transparentei informatiei financiare. Dar la fel ca alte piete din Europa Centrala si de Est, si piata romaneasca va cunoaste un proces de maturizare. Acum, actiunile romanesti detin mai putin de 1% din portofoliul fondurilor de investitii de pe pietele de capital ale Europei Centrale si de Est. Interesul pentru actiunile romanesti va creste insa si, deci, si valoarea acestora. Eu am incredere in potentialul de dezvoltare al pietei de capital din Romania. Cresterea interesului bancilor internationale, dar si aparitia unor firme inovative, cum ar fi VMB Partners, cea care a lansat pentru prima oara, dupa perioada comunista, obligatiuni municipale in Romania, sunt lucruri extrem de promitatoare pentru piata de capital romaneasca.
Capital: In incheiere, puteti sa ne furnizati cateva date despre dumneavoastra si investitiile dumneavoastra? Ce rezultate ati avut pana acum din activitatea investitionala?
Thierry Bissaga: Am imbratisat pana acum cateva domenii de activitate (managementul fondurilor de investitii, venture capital, domeniul bancar, jurnalism), pentru ca in final sa ma orientez spre o activitate independenta de analist/jurnalist al pietei financiare internationale. In trecut, m-au preocupat plasamentele pe pietele cu cresteri medii si mari din Europa de Vest. Datorita faptului ca diferitele ramuri ale familiei mele isi au originea in tari din Europa Centrala si de Est, am fost preocupat si de aspectele culturale, dar si de oportunitatile de afaceri din aceasta parte a lumii. Dupa aproape un an de prezenta pe piata romaneasca de capital, castigul mediu inregistrat aici este de aproximativ 40%. Pentru comparatie, CAC40, principalul indice al bursei pariziene, a scazut in aceeasi perioada cu 35%.