Într-un mesaj transmis revistei Capital cu ocazia aniversării a 23 de ani de la lansarea pe piaţă, Loredana Butnaru a explicat ce înseamnă pentru ea capitalismul şi a făcut o scurtă caracterizare a ultimilor 25 de ani. Redăm mesajul său integral mai jos.

„În primul rând, capitalismul înseamnă libertate, din punctul meu de vedere, cel mai important lucru. Fiind un lucru pe care îl avem de 25 de ani, nu ne mai dăm seama de importanţa lui. Pentru mine, înseamnă libertatea de a lua decizii, de a mă exprima, de a călători, de a locui în ce ţară doresc, de a lucra unde doresc, de a-mi alege echipa, înseamnă enorm în opoziţie cu socialismul. Ca orice lucru, şi acesta vine cu plusuri şi minusuri; dar incomparabil plusurile sunt mult mai mari pentru generaţia mea şi generaţiile viitoare. Minusurile sunt poate resimţite de cei de peste 60 de ani şi cei care trăiesc în sărăcie. Capitalismul nu mai asigură o casă sau un serviciu oricui.  Nu mai suntem toţi egali, unii sunt foarte bogaţi, alţii foarte săraci. Acest lucru vine la pachet cu capitalismul. Nu mai putem vorbi de echitate, este lupta pentru supravieţuire, unii câştigă, alţii pierd.

Ultimii 25 de ani în România nu au fost ani de capitalism pur. A fost o perioadă de tranziţie de la un sistem la altul, un proces care durează şi care nu s-a încheiat. Încă trăim cu amprenta trecutului. Preluăm rapid şi înţelegem greşit multe dintre elementele capitalismului. Asta pentru că nu ne-a învăţat nimeni. Generaţia mea a fost educată în socialism, cu valorile de atunci şi am învăţat din mers. Educaţia, deşi în capitalism, a funcţionat pe sistemul vechi. Încă avem rămăşiţe ale trecutului.

Este greu de caracterizat această perioadă. În funcţie de generaţie, aceşti ani au fost simţiţi diferit. Au fost ani de criză, tulburări permanente politice şi economice, schimbări permanente, au fost ani foarte grei, cu provocări pentru fiecare dintre noi. Au fost ani de boom economic pentru care nu eram pregătiţi, urmaţi rapid de ani de criză, pentru care iar nu eram pregătiţi.

Poate că modelul de promovare a valorilor nu a fost cel corect, cred că nu am avut o strategie la nivel de ţară şi de altfel în multe dintre business-urile de după 1989, pentru că nimeni nu era pregătit şi nu a ştiut cum să o facă. S-a câştigat, s-a şi pierdut. Sistemul educaţional nu era pregătit pentru schimbarea la 180 de grade şi cred că nici părinţii noştri nu aveau cum să ştie cum trebuie să ne educe pentru noile vremuri. Din punctul meu de vedere, era normal să se întâmple ceea ce s-a întâmplat. Desigur putea fi mult mai bine, la fel cum putea fi şi mai rău“, ne-a scris Loredana Butnaru.

Pe 4 decembrie 1992 se lansa pe piaţa românească revista Capital, prima publicaţie de business din România şi un reper al presei economice, cu titlul: „Doi români din trei vor capitalism“. Principiile economiei de piaţă au fost, sunt şi vor rămâne cele după care ne vom ghida şi în următorii ani.