Analiştii avertizează asupra efectelor negative ale majorării acestuia. Salariul minim pe economie a fost transformat, la final de an, într-un instrument electoral. Nivelul de 500 de lei stabilit pentru anul viitor are o legătură mai mare cu agenda electorală decât cu calculele economice serioase.

Guvernul a decis ca salariul minim pe economie să fie, pentru 2008, de 500 de lei brut, cu peste 28% mai mare decât nivelul existent în prezent. Suma este semnificativ mai mică decât solicitarea de 700 de lei avansată de unele sindicate şi uşor peste ceea ce îşi doreau patronatele. Un lucru este cert: în timp ce sindicatele au anunţat că sunt nemulţumite de acest nivel şi că vor face presiuni în viitorul apropiat pentru o nouă majorare, unii patroni susţin că piaţa muncii este în prezent în favoarea angajaţilor. „În contextul actual, în care este o criză acută de forţă de muncă, cred că negocierea unui salariu minim este total ruptă de realitate“, consideră Florin Pogonaru, preşedintele Asiciaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

„Angajatorii care nu plătesc salarii din ce în ce mai apropiate de cele vest-europene, pentru a stopa plecarea forţei de muncă în străinătate, riscă să dea faliment. Deci, creşterea salariilor nu este opţională pentru angajatori, ea a devenit o chestiune de supravieţuire“, explică Pogonaru.

Un salariu minim de 500 de lei este privit foarte diferit de jucătorii de pe piaţa muncii. Pe de o parte, sindicatele consideră că suma este cu mult sub nivelul cu care se poate asigura un trai decent. Pe de altă parte, patronatele consideră că este peste nivelul posibilităţilor economiei româneşti, pentru că în funcţie de acest nivel se determină celelalte salarii din economie.

78-8466-10_florinpogonaru_c.jpg„Eu cred că firmele private au chiar şi acum salariul minim de peste 500 de lei. Ştim bine cu toţii că în prezent şi un vânzător la tarabă are salariul de peste 500 de lei“, spune Ion Dedu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român. „Nivelul de 500 de lei este mai mult un element de calcul al celorlalte trepte ierarhice de salarizare. Dacă ai mărit salariul minim la 500 de lei, ce faci cu cel care avea înainte 500 de lei? Trebuie să-i creşti salariul. La fel şi cu cel care avea 600 de lei, şi tot aşa“, descrie el consecinţele deciziei guvernamentale.

Evident, suma a fost determinată arbitrar de Guvern, din moment ce Ministerul Muncii nu a putut să precizeze câţi angajaţi au în prezent salariul minim pe economie şi câţi vor beneficia de noul nivel. De asemenea, Executivul nu a putut preciza care va fi efectul majorării salariului minim asupra salariului mediu pe economie. De altfel, ultimele date disponibile la Institutul Naţional de Statistică, referitoare la numărul de angajaţi care beneficiază de salariul minim, sunt din octombrie 2006, când nivelul salariului minim era de 330 de lei. Numărul de beneficiari nu este cunoscut nici pentru nivelul de 390 de lei, care a intrat în vigoare la începutul acestui an.

Ian Kessler, profesor de managementul resurselor umane la Oxford University, consideră că atunci când stabileşte salariul minim pe economie, Guvernul trebuie să ţină cont de numărul de angajaţi care vor beneficia de acesta, de nivelul profitabilităţii firmelor şi de capacitatea acestora de a face faţă majorării, dar şi de presiunile pe care angajaţii care au peste salariul minim le vor face pentru creşterea salariilor. În plus, Kessler consideră că autorităţile trebuie să vadă dacă şi în ce măsură firmele străine vor înceta să investească în ţară ca efect al unei asemenea măsuri.

Nici Guvernul, uneori, nu respectă salariul minim

Dar nu este prima dată când Guvernul vrea să câştige capital electoral pe spatele patronatelor. „Anul trecut, sindicatele au negociat cu noi un salariu minim de 440 de lei. Guvernul a spus, foarte bine, aceasta este voinţa părţilor. Voi aţi fixat un salariu, noi nu putem să dăm la bugetari decât 390 de lei. Aşa că, anul acesta s-a mers cu două salarii minime şi cu o discriminare totală pe piaţa muncii“, spune Ion Dedu. Aşadar, Guvernul a devenit brusc interesat de creşterea salariului minim pe economie înainte de alegeri, dar a uitat că statul este cel mai prost angajator şi că salariaţii din învăţământ au fost nevoiţi să se lupte anul acesta în instanţă pentru a obţine chiar şi salariul minim pe economie.

 

Codaşii Europei

Luxemburg are cel mai mare salariu minim pe economie din Europa (1.570 de euro). În România, nivelul este de peste trei ori mai mare decât în Republica Moldova şi de peste 2,2 ori mai mare decât cel din Ucraina.
Euro
România 145*
Bulgaria 92
Luxemburg 1.570
Ucraina 65
Irlanda 1.499
Slovacia 241
Spania 570
Anglia 1.381
Moldova 46
Ungaria 240
*) în 2008
Sursa: Federaţia Angajatorilor Europeni

 

«Salariul minim, contractul de muncă la nivel naţional şi alte prevederi ale Codului muncii ne fac să avem una din legislaţiile muncii cele mai rigide.»
Florin Pogonaru, preşedintele AOAR