Canicula va lovi România, săptămâna viitoare

Potrivit ei, vor continua fenomenele de instabilitate atmosferică, avertizarea meteorologică de cod portocaliu fiind în vigoare până în această dimineață, la ora 02:00. Vor fi afectate zonele extinse din partea de vest, centru-est a României, acolo unde cantitățile de apă, începând de la ora 14:00 și până în prezent, vor mai continua și pe măsură ce intrăm în noapte, au depășit local, prin acumulare, valori de 30-40l/m² izolat peste 50-70l/m² în intervale foarte scurte de timp, de la o jumătate până la cel mult o oră.

În același timp, până mâine la 10:00 continuă și avertizarea meteorologică de cod galben în restul țării, exceptând zone restrânse din partea de sud-est, pentru că și aici vorbim de fenomene de instabilitate asociate unor cantități la valori cuprinse între 20-20 și 5l/m² izolat peste 40l/m². Aceste tipuri de fenomene vor fi de interes și mâine în majoritatea zonelor, iar sâmbătă aria acestora se va restrânge, în special în regiunile sudice și sud-estice ale țării, spune ea.

„Astăzi am atins valori de temperaturi ce au caracterizat o vreme caniculară în partea de sud-est a țării. Temperatura resimțită a depășit de asemenea 40° și cu siguranță pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales de la mijlocul acesteia, vom discuta de temperaturi măsurate la umbră, de peste posibil 37°, iar acestea asociate cu grad mare de umezeală, cu siguranță vor determina temperaturi resimțite care să depășească în regiunile extracarpatice 40 de grade”, a explicat, joi, Elena Mateescu, relatează Antena 3 CNN.

Cum va fi vremea în această lună? Prognoza meteo ANM

Între 10 iulie și 16 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât valorile termice specifice pentru această perioadă din an pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în regiunile sudice. Cu excepţia nord-vestului extrem al ţării, unde regimul pluviometric va fi local excedentar, cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, mai ales în sudul ţării şi la munte.

Între 17 iulie și 24 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât valorile termice normale pentru acest interval de timp la nivelul întregii ţări, dar mai ales în sud şi în sud-est. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în jumătatea vestică a României, mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă din an.

Între 25 iulie și 31 iulie, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât valorile termice normale pentru sfârșitul lunii iulie în cea mai mare parte a României, mai ales în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.