Republicanul Joe Biden, contracandidatul lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din America, a făcut o serie de declarații care au atras atenția. În cursul unei conferințe, Biden l-a atacat verbal pe președintele Recep Tayyip Erdoğan și a susținut că trebuie sprijinită opoziția împotriva acestuia, indicând că ar putea fi schimbată puterea în Turcia.

„Ultimul lucru pe care l-aș face ar fi să îmi plec capul în fața lui (Erdoğan) în privința kurzilor”, a spus Joe Biden și a adăugat pe de altă parte că trebuie să se intereseze cum ar putea izola activitățile Turciei din zonă.

Biden a făcut următoarele declarații scandaloase:

„După părerea mea, trebuie să adoptăm o poziție diferită. Trebuie să arătăm clar că îi sprijinim pe liderii opoziției. Pentru a integra comunitatea kurdă care vrea să contribuie în Parlament… Această treabă merge bine o perioadă.

Trebuie să arătăm clar că avem o foaie de parcurs. Trebuie să ne ridicăm vocile în legătură cu ce gândim, trebuie să plătească prețul.

Adică sunt foarte îngrijorat. Trebuie să avem contacte directe cu ei /opoziția/, trebuie să dăm mai mult elementelor din leadership-ul turcesc, pentru a ajunge să îl învingă pe Erdoğan. Nu prin lovitură de stat, ci prin proces electoral. Partidul lui a fost dat afară din Istanbul. Și noi ce facem? Stăm și plecăm capul.

Ultimul lucru pe care l-aș face ar fi să îmi plec capul în fața lui (Erdoğan) în privința kurzilor. Cu siguranță, ar fi ultimul lucru. Am avut câteva discuții cu ei despre kurzi. Pe vremea aia nu se duceau peste ei.

Turcia nu trebuie să își dorească să fie dependentă de Rusia. Au luat de mult timp o mușcătură din acel măr. Însă trebuie să înțeleagă că nu vom continua să ne comportăm cu ei cum ne-am purtat până acum. Adică sunt foarte îngrijorat. În legătură cu bazele noastre militare și cu accesul la ele. Cred că trebuie să ne întâlnim cu aliații din zonă, să ne interesăm cum putem să izolăm activitățile lor în regiune.

În special discuțiile referitoare la activitățile lor legate de petrol în Mediterana de est vor fi de durată. Răspunsul meu este Da, sunt îngrijorat”.

Șefului Direcției de Comunicare din cadrul Președinției, Fahrettin Altun, a scris pe Twitter că declarațiile lui Joe Biden „reflectă jocurile făcute peste Turcia și abordările intervenționiste. Aceste remarci nu sunt în linie cu democrația și cu natura relațiilor turco-americane”.