Când vor fi adoptate măsurile fiscale

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului din România se vor întruni luni seara la ora 21:00 pe tema măsurilor fiscale, au declarat surse politice. Urmează să se stabilească termenul limită pentru depunerea amendamentelor la proiectul de lege legat de unele măsuri fiscale și bugetare privind asigurarea sustenabilității financiare a țării pe termen lung, care a fost adoptat în cursul zilei de azi.

De asemenea, marți, de la ora 17.00, urmează să fie convocat plenul reunit în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiect, au adăugat sursele.

În prealabil, marți, posibil în jurul orei 13.00, va fi o ședință a Guvernului pentru a dezbătate şi incorpora amendamentele acceptate la această propune legislativă iniţiată de Executiv, au mai precizat sursele menționate, potrivit news.ro.

Proiectul privind măsurile fiscal-bugetare a fost adoptat

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Faţă de forma lansată în consultare publică de către Ministerul Finanţelor au fost adoptate o serie de modificări la proiectul de lege privind măsurile fiscale. Acestea vizează acordarea bonurilor de masă, TVA pentru bilete la spectacole şi evenimente sportive, precum şi calculul impozitului pentru companiile multinaţionale

„Bonurile de masă vor acordate ca şi până acum, însă Ministerul de Finanţe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanță de urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuţie a bonurilor de masă. De asemenea, taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive va fi de 9%.

O menţiune şi în ceea ce priveşte calculul impozitului pentru companiile multinaţionale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiţii, vor fi scăzute şi accizele, care reprezintă, de asemenea, o taxă. Impozitul va rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunţate mai devreme”, a explicat reprezentantul Guvernului.

Ce se întâmplă cu salariul minim în construcții și agricultură?

Pentru instituţiile de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi, oportunitatea de comasare va reveni autorităţilor locale. A fost eliminat, de asemenea, pragul de 2,5% din bugetul autorităţilor locale cu care acestea pot finanţa evenimente culturale, sportive sau recreative. Pragul de 2,5% vizează însă fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorităţi locale, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, s-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, astfel încât salariile să poată creşte „cât mai repede cu putinţă”, a explicat Mihai Constantin.

Potrivit acestuia, „salariul minim pe economie în general, care va creşte cu zece procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”.